Zoeken naar verborgen gebreken

Zuivelsector Australië in de stress door grote misser

4 Mei 2016 - Herma van den Pol

Lange tijd was het de Australische zuivelsector die de druk van de wereldmarkt wist te weerstaan. Waar de melkprijzen in Nieuw-Zeeland hard onderuit gingen, hielden ze in Australië stand maar nu is er toch een vuiltje aan de lucht. 

Voor de tweede keer op rij kon de Australische zuivelreus Murray Goulburn niets anders doen dan de winstprognose flink verlagen. Zo opende het bedrijf nog met een prognose van 89 miljoen Australische dollar, 58,15 miljoen euro. Daar bleef in februari nog 63 miljoen (41,16 miljoen euro) van over en recent daalde de prognose zelfs naar 39 tot 42 miljoen dollar (25,48 tot 27,44 miljoen euro). Een ruime halvering ten opzichte van de openingsprognose. 

De lagere prognoses gaan melkveehouders voelen middels de melkprijs. Om precies te zijn gaan heel veel melkveehouders last krijgen van een lagere melkprijs, want het bedrijf verwerkt meer dan een derde van de Australische melkplas.

Hogere melkprijs dankzij lening

Ook voor melkprijs geldt namelijk dat deze na een openingsbod van 6,05 Australische dollar, 28,85 euro per 100 kg melk, verlaagd is tot 5,47 dollar per kg Milk Sollid (MS) (26,09 euro). Zelfs dit is geen realistische prijs, want zonder een lening die in de prijs verwerkt zit was de prijs niet verder gekomen dan 4,75 tot 5 Australische dollar per kg MS oftewel 22,65 tot 23,85 euro per 100 kg melk. Wat de beschikbare zuidelijke melkprijs is. De kosten voor deze lening moeten over de komende drie jaar terugbetaald worden.  

Het laatste wat een duik de diepte in deed was het dividend. Die daalde van 2,14 AUS-dollar, 1,40 euro, naar 1,25 dollar (0,82 euro). Iets wat grote gevolgen kan hebben voor melkveehouders en investeerders.  

Na al de negatieve bijstellingen kan het niet anders of de ergste pijn is geleden, maar dit blijkt niet helemaal het geval te zijn. Volgens de Australische zuivelaar zijn zij zelf verrast door de verlagingen. Zorgelijk, want als de zuivelaar zelf niet meer kan inschatten welke kant het op gaat met het bedrijf en de melkprijs, wie kan dit dan nog wel?

26,09

euro

nieuwe melkprijs

Een paar excuses worden aangereikt door de mindere kooplust vanuit China. Ook de melkproductie pakt lager uit dan verwacht en de Australische dollar is sterker geworden, maar is dit echt een verklaring voor het gat tussen de prognose en het resultaat. 

Grote zorgen zijn er om de verkeerde inschattingen van het bedrijf, want als een prijs in drie maanden tijd zo snel kan dalen wat staat er dan nog meer te wachten. Zoals altijd wanneer het schip dreigt te vergaan verlaten de eerste personen het schip. Zo stapten CFO Brad Hingle en bestuursvoorzitter Gary Helou al op. Op 3 mei kondigde vervolgens Max Jelbart, directeur en melkveehouder, aan op te stappen en op 4 mei volgde directeur Keira Grant, welke pas vanaf 14 maart toegetreden was tot het bestuur. Jelbart gaf als reden zijn gezondheid op. 

Daarmee begint het bestuur leeg te lopen, maar het is te hopen dat er snel orde op zaken gesteld gaat worden. Met name door de rol die de zuivelaar in Australië inneemt. 

1 Australische dollar = 0,6534 euro  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden