Inside: Melk & Voer

Eerste verkopen van gras nieuwe oogst een feit

10 Mei 2016 - Herma van den Pol

Oogst 2016 is los. De zonnige dagen in combinatie met wind waren voldoende om het land snel op te laten drogen en om de grasgroei een duw in de rug te geven. Meer in een analyse van Boerenbusiness voer. Ook wordt er gekeken naar de handel in snijmaïs en de ontwikkelingen in hooi en stro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De grasgroei heeft volop kunnen profiteren van de afgelopen zonnige dagen. Op diverse plaatsen was het gras een dikke twee weken geleden door het koude weer nog te kort, maar dit is nu in rap tempo goed gemaakt. Tegelijk droogt het land nu snel op. Hoewel op een enkele plaats de grasgroei verhult hoe nat de grond nog is en daarmee een onaangename verrassing oplevert.

57

euro

per ton voor snijmaïs

Over de kwaliteit van het gras klinken zeer verschillende geluiden. Zo wordt gesproken van veel suiker en weinig eiwit. Vooral de loonwerkers hebben het zwaar te verduren, doordat het gras een aanslag levert op de machines. Vroeg aan het werk om maximaal te profiteren van de dauw is dan ook het devies. 

De prijszetting lijkt min of meer gelijk aan die van vorig seizoen. Wat neerkomt op een prijs rond de 1,60 euro per procent droge stof. De handel in kuilgras gaat zoetjesaan door.

Ondertussen komt ook de inzaai van snijmaïs op gang. Hier is het beeld niet veel anders dan die van de grasoogst. Het land oogt op diverse plaatsen droger dan het in werkelijkheid blijkt te zijn. In veel gevallen wordt een begin gemaakt en aan de hand daarvan bepaalt wat nu het beste is.

Het zegt nog niets over de oogst van seizoen 2016. Voldoende neerslag in combinatie met zon kan nog steeds resulteren in een goede oogst. Prijzen blijven hangen op 54 tot 60 euro per ton franco boerderij. Daarmee vasthoudend aan een gemiddelde prijs van 57 euro per ton. De handel bestaat nog steeds veelal uit kleine vrachten, maar blijft plaatselijk gestaag doorgaan.  

De handel in stro blijft ook goed in de benen. In Nederland blijkt de kwaliteit van stro niet altijd mee te vallen, want de lagere prijzen onder de 100 euro per ton kan verklaren, maar dit gaat niet op voor andere herkomstgebieden. Voor tarwestro blijft de startprijs een 100 tot 105 euro. Voor gehakseld product geldt een premie van 5 tot 10 euro en fabriek gehakseld kleurt de bovenkant met een prijs van 170 euro per ton. Voor gerst geldt een premie van 10 euro. 

Veel krapper is het aanbod weidehooi. Daar ligt de prijs tussen de 150 tot en met 200 euro per ton. Het is een dunne markt gelijk aan die van voeraardappelen. Daar blijft de prijs eveneens staan op 35 tot 40 euro per ton franco boerderij. 

De stabiele factor in het voer blijft evenwel graszaadhooi. Al weken staat de prijs op 125 tot 130 euro per ton en daar komt ook nu geen verandering in. Er is voldoende aanbod en voldoende vraag. 

     

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden