Zo onderzocht Europa

Zuivelcoöperatie beschermt niet tegen grillige melkprijs

15 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Helpen coöperaties wel of niet bij het tegengaan van prijsvolatiliteit? Het Milk Market Observatory zocht het uit en zette alles op een rij. De uitkomst pakt echter niet helemaal goed uit voor de coöperatie.

Door de recente heftige daling van de melkprijs komt de vraag bovendrijven of coöperaties dit wel of niet kunnen voorkomen. Nederland, Ierland, Zweden en Denemarken blijken daarbij de meeste melk via een coöperatie af te zetten. Het Verenigd Koninkrijk de minste melk. 

Het levert een wisselend beeld op. Zo kenden de Ieren en Nederlanders de grootste spreiding in de prijs van melk. Tussen de laagste en hoogste prijs zat namelijk net geen 24 euro per 100 kg melk verschil. Italië schrijft echter maar een spreiding op van om en nabij de 13 euro en kent de minste prijsvariatie. Het gaat hier om de periode januari 2007 tot en met februari 2016.

De uitkomsten schetsen het beeld dat een coöperatie niet zoveel kan doen tegen prijsschommelingen. Het ziet er naar uit dat de keuzes die gemaakt worden in de verwerking en het aandeel export veel meer effect hebben. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden