Noord-Ieren ondersteunen

Vaste melkprijs voor 31 maanden mogelijk

18 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een vaste melkprijs over een periode van 31 maanden. Dit raadt de grootste Noord-Ierse zuivelverwerker haar melkveehouders aan. Zij zien dit als een goede manier om de sector te ondersteunen nu prijzen op een laag niveau staan. 

In een brief aan haar melkveehouders heeft Lakeland Dairies, actief rondom de Noord-Ierse grens, de melkveehouders verzocht om een vaste melkprijs in overweging te nemen. Zo meldt de Belfast Telegraph. Het bod heeft betrekking op de komende 31 maanden en belooft een melkprijs van 21,75 pence per liter (27,87 eurocent per liter). 

5 of 10

procent

van jaarproductie vastzetten

Het is aan de melkveehouders zelf om te kiezen of ze wel of niet mee willen doen. Daarbij kunnen ze 5 of 10 procent van de jaarproductie vastzetten. Door dat te doen krijgen ze sowieso meer voor de melk dan de prijzen die de huidige markt dicteert. 

De grote Ierse zuivelaar kiest hiervoor om melkveehouders te helpen bij het managen van de bewegingen in de melkprijs. 'Wij zijn blij dat we ons in de positie bevinden dat we dit kunnen aanbieden aan onze melkveehouders', zegt Michael Hanley, hoofd van de groep. 'De nieuwe constructie rondom een vaste melkprijs gaat de melkveehouders die meedoen een grotere mate van zekerheid bieden.' 

Het is de eerste Noord-Ierse zuivelaar die dit systeem gaat toepassen. Daarbij bieden ze een nette prijs in vergelijking met de 18 pence per liter die over maart betaald werd. Of dit de bodem is valt nog maar te bezien, want er zijn prognoses die zelfs een prijs van 14 pence per liter mogelijk achten. 

In Nieuw-Zeeland bleef het succes van een vaste melkprijs uit en wordt nu geprobeerd via een termijncontract voor melk alsnog een steun te bieden aan melkveehouders. Dit contract wordt op 27 mei gelanceerd. Daarna volgt in juni de lancering van melkopties. Afrekenen gebeurt aan de hand van de definitieve melkprijs van Fonterra.   

1 pond = 1,2812 euro 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ierlandvast
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden