Vervanging Europa

Rusland zoekt steun voor uitbreiding melkplas in Azië

20 Mei 2016 - Redactie Boerenbusiness

Rusland zet de schouders eronder om minder afhankelijk te worden van de import van zuivel. Om dit voor elkaar te krijgen worden nu de handen ineen geslagen met Aziatische partijen. Niet alleen wil het land minder afhankelijk worden van Europa, maar ook van Wit-Rusland, Uruguay, Nieuw-Zeeland en Argentinië. 

Een gouden kans heeft zich op een presenteerblaadje aangediend voor Azië. De Russen slagen er namelijk zonder hulp niet in om het zuivelgat te dichten. Nog steeds zijn ze niet zelfvoorzienend en dit frustreert ze voldoende om nu met behulp van Thailand en Vietnam alsnog te proberen de productie van melk op te schroeven. 

Na twee jaar nog een tekort aan zuivel

In 2014 ging de grens van Rusland dicht voor diverse agrarische producten uit veel Westerse landen, waaronder die van de Europese Unie. Dit in reactie op de sancties die Europa invoerde na de MH17 ramp en de vermeende Russische betrokkenheid. Hierdoor kwam Rusland met een tekort te zitten en werd het gaspedaal ingetrapt bij de investeringen in de zuivelsector.  

Bijna twee jaar na het dichtgaan van de grens hebben de Russen nog steeds te maken met een tekort. Als kers op de taart heeft de roebel veel van zijn waarde verloren. Gaat de grens weer open dan zijn de producten uit Europa simpelweg te duur. Maar zover is het nog lang niet en uit de acties die Rusland onderneemt kan opgemaakt worden dat er voorlopige nog niet gesproken gaat worden over het opengaan van grenzen. 

De Russen willen maar wat graag zelfvoorzienend worden. Zelfs de invoer vanuit Wit-Rusland, Uruguay, Nieuw-Zeeland en Argentinië gaat niet van harte. Om dit te bewerkstelligen gaan ze nu samenwerken met partijen uit Azië. Thailand, China en Vietnam gaan samen 4 miljard dollar investeren in de productie en verwerking van melk. 

4

miljard

dollar voor zuivelsector

Half mei is de Vietnamese zuivelverwerker TH Group begonnen met de bouw van melkveebedrijven in de regio Moskou. Het gaat om een tienjarig project ter waarde van 2,7 miljard dollar. De eerste fase ter waarde van 500 miljoen dollar moet gaan resulteren in een dagelijkse productieplus van 800 ton melk. Deze bestaat uit drie groepen van melkveebedrijven. Midden 2017 worden de eerste producten uit dit project op de markt verwacht. Wanneer het project klaar is rekent TH op een verwerkingscapaciteit van 5.900 ton per dag, gelijk aan 1,8 miljoen ton per jaar.  

Voor de Vietnamezen een grote kans om voeten aan de grond te krijgen in een markt met veel groeipotentie. Ook helpt het om de beeldvorming van Vietnamezen te verbeteren en hopen ze op meer werkgelegenheid voor mensen uit Vietnam.

Er worden niet alleen zaken gedaan met Vietnam ook heeft het Russische Direct Investment Fund (RDIF) woensdag een overeenkomst gesloten met het Thaise Charoen Pokphand Group (CP Group). Ook het Chinese Banner Infant Dairy is bij dit project betrokken. Samen investeren ze 1 miljard dollar in een melk- en zuivelcomplex in de Ryazan regio, ten zuiden van Moskou.  

Het RDIF hoopt dat dit een productie van 400.000 ton melk, kaas en zure melkproducten op gaat leveren. Het levert CP Group direct een plaats op in de top vijf van grootste zuivelproducenten in Rusland. De grootste zijn Danone en PepsiCo. 

Over 2015 heeft de zuivelsector in Rusland nette resultaten weten neer te zetten. Zo kwam de totale melkproductie uit op 30,78 miljoen ton. De productie per koe nam gemiddeld met 6,9 procent toe. Met een stijging van 6,9 procent presteerden de commerciële bedrijven het beste. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden