Doel 2020 in 2016 haalbaar

Extra melk beschermt Ieren tegen grote verliezen

25 Mei 2016 - Herma van den Pol

Over 2015 slaagden de Ieren er in om de verliezen op melkveebedrijven te beperken via extra liters melk. Opmerkelijk is het ook dat ondanks de grote investeringen in de sector het bedrag aan schulden daalde. Tevens gaan de Ieren er in slagen om de doelstelling voor 2020 al in 2016 te bereiken.  

Er kan een tussenstand opgemaakt worden nu de cijfers over de Ierse melkveehouderij voor 2015 bekend zijn. Uit de eerste publicaties blijkt onder meer dat Ierse familiebedrijven het inkomen met 6 procent wisten te verhogen tot 26.526 euro. 

14

procent

meer melk over 2016 voldoende voor doel 2020

Een opvallende prestatie door de fiks lagere melkprijzen. Dit resultaat was dan ook alleen mogelijk door een combinatie van factoren. Zo produceerden bedrijven meer melk, lagen veeprijzen hoger, werkte het weer mee en lagen de kosten voor brandstof en veevoer lager. Wat niet kan voorkomen dat een 20 procent lagere melkprijs het inkomen op bedrijven met 4 procent liet dalen tot een gemiddelde van 63.020 euro.  

Teagasc becijferde dat een melkveehouder die net zoveel wilde verdienen aan de melk als in 2014 de productie met 20 procent moest verhogen over 2015. Dit is meteen het argument waarom een vrijwillige daling van de productie lastig is. Toch werd er ook dit jaar nog fiks geïnvesteerd. Zo stopten agrarische ondernemers 800 miljoen euro in het bedrijf. Daarvan ging 300 miljoen euro naar melkveebedrijven. 

Ongeveer een derde van de bedrijven heeft nu met schulden te maken. De overige bedrijven kiezen ervoor investeringen met werkkapitaal te financieren. Het gemiddelde schuldniveau op melkveebedrijven komt uit op 97.363 euro. Een daling ondanks de investeringen die plaatsvonden. 

Cynisch is Teagasc over het herstel van de prijzen over 2017. Hoewel nog een slecht jaar de bedrijven zeer kwetsbaar kan maken geeft het Ierse bureau voor de statistiek ook aan dat degene die het mis hadden over het herstel in 2016 nu naar 2017 kijken. Een lastige situatie.

Hoewel de melkprijs niet meewerkt ziet het er wel naar uit dat de Ieren in 2016 de doelstelling voor 2020 gaan waarmaken. Er tekent zich een vertraging af in de plussen in de melkaanvoer, maar die bevindt zich nog altijd ruim boven de 20 procent. In principe is een groei van 14 procent voldoende om de 50 procent uitbreiding ten opzichte van 2008 en 2009 te behalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden