Anders maatregelen

EU-interventieprijsniveau onderkant FrieslandCampina

25 Mei 2016

Prijzen van zuivelfabricaten stijgen weer, maar juist nu is het maximum in de interventie van magere melkpoeder bereikt. Nu wordt het spannend of de markt dit aan kan of niet. Voor FrieslandCampina is in elk geval de EU-interventieprijs de absolute onderkant. 

De Europese Unie garandeert een melkprijs van 21 euro. Dit gebeurt aan de hand van interventie van magere melkpoeder (SMP) en boter. Bij boter gingen de prijzen net op tijd weer omhoog en kon interventie voorkomen worden, maar in de markt van magere melkpoeder is dit al verscheidene weken de meest veilige afzet.

7

juni

eerste tender magere melkpoeder

Tot maandag. Op 23 mei schreef de Europese Commissie een volume op van 216.791 ton. Wat waarschijnlijk inhoudt dat op dinsdag de grens van 218.000 ton overschreden is. Volgens berichten gaat er op 7 juni een eerste tender plaatsvinden. 

Het betekent ook dat de markt nog niet uit de gevarenzone is. Want de laatste keer toen de inkoop tegen vaste prijs ten einde liep zette onzekerheid de prijs onder druk. Daar staat tegenover dat wanneer het de markt lukt om de stijgende trend vast te houden er weer wat rust komt. 

Tot nog toe was er voor FrieslandCampina geen reden om in te grijpen, anders dan het tekort aan verwerkingscapaciteit wat in januari remmen noodzakelijk maakte. Piet Boer, voorzitter van de zuivelcoöperatie van FrieslandCampina, zegt daarover in zijn column dat in turbulente omstandigheden de coöperatie blijft staan voor zijn uitgangspunten: 'alle ledenmelk verwerken en vermarkten tegen de hoogst mogelijke prijs.'

Boer geeft aan dat dit een manier is om iets van zekerheid aan de leden te geven, die vechten voor de toekomst van hun bedrijven. Wat niet wegneemt dat de vraag om ingrijpen toeneemt. Daarover is Boer echter stellig. Zolang waardecreatie en melkafname niet in gevaar komen wordt er niet ingegrepen. Alleen dan 'zullen we aanvullende maatregelen treffen om de productie te beperken'. Iets waar in januari sprake van is, maar ook wanneer een deel van de melk niet meer de EU-interventieprijs opbrengt. 

Net na de piek in de melkproductie komt de interventie tegen vaste prijs ten einde. Nu is het wachten op wat er komen gaat. Gaat de markt zijn werk doen en is de bodem bereikt of niet?   

Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse FrieslandCampina

Top FrieslandCampina worstelt met volgen markt

Nieuws melk

Eerste ontbossingsvrije soja aangekomen in Nederland

Achtergrond Halfjaarcijfers

Nog genoeg kopzorgen voor directie FrieslandCampina

Nieuws Halfjaarcijfers

Zuivelrace geeft boost aan cijfers FrieslandCampina

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief