Door extreem koude maand

Voor het eerst in 14 maanden minder melk in Ierland

1 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor het eerst in 14 maanden noteren de Ieren een min in de melkaanvoer. De extreem koude aprilmaand leverde namelijk 4,1 procent minder melk op. Dit beeld wordt licht vertekend door het einde van het melkquotum een jaar eerder. 

April 2015 betekende het einde van het melkquotum. Toen kozen veel Ieren er voor superheffing te voorkomen door eind maart meer melk in de tank te houden. Het resulteerde in een recordaanvoer over april.

- 4,1

procent

melk over april

Dit seizoen ziet er weer heel anders uit. In plaats van temperaturen die de melkproductie ondersteunen kregen de Ieren te maken met een ongewoon koude aprilmaand en daardoor een mindere grasgroei. Het zet de melkproductie omlaag en levert zelfs rode cijfers op. In totaal daalt de melkproductie naar schatting met 4,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, om uit te komen op 752,1 miljoen liter. 

De lagere aanvoercijfers worden vergezeld door een plus in de consumptie van melk. Die steeg met 9,7 procent tot 43,5 miljoen liter. De boterproductie nam met 8,6 procent toe tot 22.000 ton. 

Over de periode januari tot en met april schrijven de Ieren 14,4 procent extra melk op. Wat neerkomt op een aanvoer van 1.794,2 miljoen ton. Over de hele periode sinds het einde van het melkquotum noteren de Ieren een plus van 18,5 procent. Waar alle 28 Europese lidstaten een stijging van gemiddeld 4,5 procent of 150.000 miljoen liter opschrijven.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ierland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden