Countus Melkvee Index

Zomerdip volgende hobbel voor herstel rendement melk

3 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De zuivelmarkt begint weer tot leven te komen. Nu de piek in de melkproductie achter de rug is en er zicht komt op minder melk. Het geeft de markt voldoende ruimte om zich te herpakken. Helaas staat er ook een zomervakantie voor de deur. Wat dit doet met het rendement blijkt uit de Countus Melkvee Index, samengesteld in samenwerking met DCA. 

De meimaand bracht herstel mee voor het rendement op het melkveebedrijf. Na een rampzalig begin van 2016 begint het nu weer iets beter te worden. Zo begon de index de meimaand met 65,5 punten en wordt de maand afgesloten met 73,1 punten. Dit herstel wordt mede ingegeven door aantrekkende prijzen voor koeien en kalveren en dalende prijzen voor ruwvoeders.

73,1

punten

schrijft Index eind mei

Het hoogtepunt in de melkaanvoer is nu achter de rug en dit geeft de zuivelmarkt de wind in de zeilen. Prijzen trekken weer aan en geven de markt de kans om wat orde op zaken te stellen, maar nu nadert de zomervakantie in snel tempo. Een periode waarin scholen dicht zitten, mensen naar het buitenland gaan en de vraag traditioneel lager uitpakt. Ondanks dat er dan minder melk is wordt de markt alsnog geconfronteerd met vele extra liters in vergelijking tot de voorgaande jaren.

Dit is terug te zien in de prognose voor het rendement van het melkveebedrijf. Precies rond de zomer zakt deze weer wat weg. Om uit te komen tussen de 65 en 70 punten. Na de zomer geven de aankomende feestdagen de markt weer een zet omhoog. Tegelijk beginnen dan de nieuwe oogsten van zowel snijmaïs als tarwe, korrelmaïs en soja. Zoals de verwachtingen nu zijn gaan die de prijzen voor veevoer verder verlagen.   

De termijnmarkten trekken weer aan, maar de melkprijzen nog niet. Hier spelen waarschijnlijk twee zaken in mee. Zo is het herstel nog heel pril en lang niet iedereen er van overtuigd dat het gaat aanhouden. Aan de andere kant zijn melkprijzen veel minder snel gedaald dan de markt. Het houdt in dat verwerkers verliezen hebben moeten incasseren, wat ze nu wellicht aan rechttrekken zijn. Ook is het een helder signaal dat meer melk nog steeds niet gewenst is. Daardoor is het echter lastig te zeggen wanneer de daling van de melkprijs tot staan komt.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden