Inside: Melk & Voer

Lage melkprijs domper voor fosfaatrechten

3 Juni 2016 - Herma van den Pol - 1 reactie

De handel in fosfaatrechten ligt er rustig bij. Een lage melkprijs en werkzaamheden op het land maken van mei doorgaans een rustige maand. Ondertussen schept de tweede snede van gras ruimte op het land voor mest. Een analyse van Boerenbusiness Mest. Ook wordt er ingegaan op de Vervangende Verwerkings Overeenkomst. (VVO).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ophaalbijdrages voor rundveemest kenden na een onverwachte stijging over april een relatief stabiele meimaand. Het zuiden op een niveau van 16,83 euro per ton, tegen een 17,83 euro per ton voor het midden van het land. Wat inhoudt dat prijzen grofweg 8 tot 9 procent boven het niveau van een jaar eerder liggen.

95

euro

per fosfaatrecht

Hoewel de hogere prijzen het niet direct suggereren kon er vooral in de laatste weken van mei nog veel mest weggezet worden bij akkerbouwers. Het schept ruimte in de put. Wat niet wegneemt dat er nog een ruim aanbod aan rundvee- en varkensmest op de markt aanwezig is. Begin juni wordt op veel plaatsen begonnen aan de tweede snede, waardoor weer ruimte komt om mest weg te zetten. 

De handel in Vervangende Verwerkingsovereenkomst (VVO) ligt er evenwel rustig bij. De berichten in de media schetsen het beeld dat er komend jaar nog voldoende verwerking bijkomt, wat zicht geeft op meer VVO's en dus lagere prijzen. Degene die wel wat doen zijn veelal varkenshouders.  

Bij de fosfaatrechten is het wachten op de brief aan de Tweede Kamer, die nog voor de zomer verwacht wordt. De handel ligt er dan ook stil bij. Wat eveneens mee kan spelen is de oogst van gras. Het was relatief lang wachten op het voorjaar waardoor veel werkzaamheden tegelijk komen. Ten slotte is er ook nog de lage melkprijs. Per recht wordt een prijs van 95 tot 100 euro genoemd. In de praktijk blijkt het lastig om daadwerkelijk tot zaken over te gaan.   

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden