Inside: Melk & Voer

Europese melkaanvoer test veerkracht zuivelmarkt

9 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De gesel van de lage melkprijs heeft ongetwijfeld een rol gespeeld, maar de Europese melkveehouders hebben wel degelijk een vinger in de pap gehad van de huidige oplopende zuivelprijzen. Daardoor moest een deel van de kopers van zuivel stevig schakelen in hun inkoopstrategie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veel inkopers stemmen hun strategie namelijk af op de verwachte productie van melk. Daar hadden ze het afgelopen jaar weinig moeite mee, want na het verdwijnen van het melkquotum was er melk in overvloed. De zuivelindustrie heeft daar ook op geanticipeerd met bijvoorbeeld de nieuwe fabrieken van A-Ware in Heerenveen, FrieslandCampina in Borculo en recent nog de nieuwe poedertoren van Vreugdenhil Dairy. Al deze extra capaciteit absorbeerde wel een deel van de extra melk, maar van tekorten was beslist geen sprake.

120

euro

per 100 kg is de DCA Spotnotering van room gestegen in 8 weken

Tot in april duidelijk werd dat de melkaanvoer in onder Frankrijk en Groot-Brittannië aan het afnemen was en ook Duitsland beduidend op de groeirem trok. Bijvoorbeeld met het aanpassen van het rantsoen, waarin minder plaats is voor het duurdere krachtvoer. Daarbij zorgde ook het warmere weer en de wat mindere graskwaliteit aan het begin van de weidegang voor minder vet in de melk.

Partijen op de zuivelmarkt die eerst verzekerd dachten te zijn van voldoende rauwe melk, moesten plotseling gaan schakelen en melk bijkopen. Melk die niet altijd beschikbaar was voor de (lage) prijs die zij wensten, doordat ook de zuivelcoöperaties veel melk zelf inzetten in hun eigen fabrieken. Voeg daarbij ook nog eens de stijgende consumptie en afzet in de tweede helft april en de eerste helft van mei, door onder meer het mooie weer, het aspergeseizoen en een deal met supermarktketen Aldi in Duitsland.

Dat betekent dat partijen die orders hebben afgesloten met hun afnemers plotseling de boer op moeten om de producten te kunnen leveren. Zo is deze week bijvoorbeeld boter aan Franse kopers verkocht, die door de lagere melkaanvoer aldaar minder boter konden produceren dan aanvankelijk gedacht. Dan kan voor sommige partijen een hard gelag zijn, als zij bijvoorbeeld room hebben voorverkocht in april maar deze vervolgens voor veel hogere prijzen moeten inkopen om de afspraken met hun afnemer na te komen.

Neem bijvoorbeeld de DCA spotnotering voor room. Deze stijgt voor deze week 23 met 20 euro tot 365 euro per 100 kg. In week 15 noteerde room echter slechts 242,50 euro. Een toename van ruim 120 euro dus in een periode van acht weken. Hoe lang deze prijsrally stand houdt, is even de vraag. Voor komende week ligt er waarschijnlijk weer een prijsverhoging in het verschiet. Maar normaal is de stelregel richting de zomer dat de roomnotering in de eerste week van juni altijd onder de laatste week van juli ligt. Of ook de huidige markt zich in tradities laat vangen, moet blijken.

23

euro

per 100 kg doet DCA Spotnotering melk

Room, boter en ook kaas, waarvan de Gouda 45 voor levering in het derde kwartaal opliep naar 2,50 euro per kg, trekken de spotnoteringen voor rauwe melk mee omhoog. De Nederlandse spotnotering komt deze week uit op 23 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet geleverd, een toename van anderhalve euro.

De spotnoteringen in Duitsland, waar het effect van de dalende melkaanvoer sterker te voelen is, komen uit op 23 euro 50 voor Noord-Duitsland en 24 euro voor het zuiden. Dit is een plus van respectievelijk 2 euro 50 en 2 euro per 100 kg.  En dit is bij 3,7 procent vet geleverd. Magere melkconcentraat tot slot doet ook iets mee in de flow en komt uit op 1.350 euro per ton droge stof.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden