Prognoseprijzen laag

Melkprijs Nieuw-Zeeland nog seizoen onder kostprijs

13 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland en Australië wacht nog een moeilijk nieuw melkseizoen De prognoseprijzen de melkverwerkers voort het komende seizoen hebben afgegeven, liggen allemaal onder de gemiddelde kostprijs. Bovendien wordt dit kalenderjaar niet op structureel herstel van de zuivelmarkt gerekend.

Synlait heeft besloten een groter deel van het melkgeld eerder als voorschot te betalen

Afgelopen week maakt de bescheiden Nieuw-Zeelandse melkverwerker Synlait Milk haar prognoseprijs voor het nieuwe melkseizoen 2016/17, die op 1 juni van start is gegaan, bekend. De poederproducent van het zuidereiland, die jaarlijks ongeveer een half miljard liter melk verwerkt tot melkpoeder, overlegt een prognoseprijs van 4,50 NZ dollar per kg milk solids (MS). Omgerekend tegen de wisselkoers van deze maandag: 20,60 euro per 100 kg.

Daarmee verwacht Synlait meer uit te betalen dan zuivelgigant Fonterra, die eerder met een prognoseprijs kwam van 4,25 NZ dollar per kg milk solids (19,45 euro per 100 kg). Wel verlaagde Synlait haar verwachting voor de definitieve melkprijs van het afgelopen melkseizoen naar 3,90 NZ dollar per kg MS (17,85 euro per 100 kg). Dit is in lijn met Fonterra, maar in februari rekende het bedrijf nog op 4,20 NZ dollar per kg MS. Open Country Dairy, na Fonterra de grootste melkverwerker in Nieuw-Zeeland, rekent voor het seizoen 2016/17 op een melkprijs van 4,25 tot 4,45 NZ dollar per kg milk solids, oftewel tussen de 19,45 en 20,37 euro per 100 kg.

Dit zijn allemaal melkprijzen die ver onder het niveau van de gemiddelde kostprijs van een Nieuw-Zeelands melkveebedrijf ligt. Die wordt door de brancheorganisatie voor de zuivelindustrie, DairyNZ, geraamd op 5,25 NZ dollar per kg milk solids. Oftewel: 24,03 euro per 100 kg. Graeme Milne, de voorzitter van Synlait, laat aan de website NBR weten dat hij verwacht dat melkveebedrijven in het nieuwe melkjaar de melkproductie verder laten krimpen. Het bedrijf heeft besloten een groter deel van het melkgeld eerder als voorschot te betalen, om de aangesloten melkveebedrijven door de winter te loodsen.

In Australië heeft kaas- en boterproducent Warrnambool Cheese and Butter haar prognoseprijs voor het komende melkseizoen bekend gemaakt, die in Australië begint op 1 juli. Deze komt uit op 4,80 AUS dollar per kg milk solids, oftewel omgerekend 22,94 euro per 100 kg. Het Australische bedrijf geeft hierbij aan de prognose aan de voorzichtige kant te hebben bepaald, gelet op de prijsvolatiliteit op de zuivelmarkt. Warrnambool Cheese and Butter verwacht pas op zijn vroegst in 2017 een herstel van de zuivelmarkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden