Inside: Melk & Voer

Rap rijzende prijzen boter hebben plafond in zicht

15 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De grote gangmakers in de huidige opwaartse beweging op de zuivelmarkt zijn aan de ene kant uiteraard de lagere melkaanvoer in de Europese Unie en aan de andere kant de hogere verkopen van vetproducten als room, boter en kaas. Maar tot hoe ver kunnen de zuivelprijzen reiken? Een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zuivelnoteringen van ZuivelNL moeten een melkveehouder ongetwijfeld met instemming hebben begroet. Over de hele linie stijgende prijzen voor boter en de melkpoeders. Met als klapper natuurlijk de oplopende notering van boter, die met 13 euro pluste naar 295 euro per 100 kg. En daarbij zijn de ZuivelNL noteringen nog opgemaakt uit orders die vorige week zijn afgesloten voor levering deze week. Oftwel: zij zijn een reflectie van de prijzen van vorige week.

Deze week heeft de boterprijs al lang de grens van 300 euro overschreden en ligt medio week 24 op een niveau van rond de 310 euro per 100 kg. In Duitsland kwam de officiële notering uit op gemiddeld 292,50 euro per 100 kg, een plus van 10 euro. Daarbij lijkt de boterprijs wel langzaam naar het maximale bereik toe te gaan. Met kleinere prijssprongen komt het plafond voor de zomervakantie losbarst in juli en augustus langzaam in zicht. 

Daarbij lijkt de boterprijs wel langzaam naar het maximale bereik toe te gaan

Een iets teruglopende vraag in combinatie met een wat ruimer aanbod is daarvan de voornaamste oorzaak. Het huidige sombere, koelere weer en de verwachting dat dit tot eind deze maand weinig veranderd speelt hierin een grote rol. Zo blijft de barbecue binnen staan en wordt minder ijs, toetjes en slagroom geconsumeerd. Neem daarbij dat het aspergeseizoen op zijn einde loopt en de zomer in aantocht is en het is duidelijk dan aan de vraagzijde weinig prikkels te verwachten zijn.

Daarbij loopt het in Duitsland de afspraken met de grootwinkelketens Aldi en Lidl eind deze maand af. De lagere prijzen voor boter die deze voor mei en juni zijn afgesproken, hebben de afzet een flinke boost gegeven. In de nieuwe overeenkomsten wordt nu ongetwijfeld een hogere boterprijs afgesproken, wat ook de vraag gaat temperen.

Daarbij slaan de supermarktketens onder de huidige voorwaarden ook extra hoge voorraden in, waardoor zij in juli de eerste weken ook minder product van de markt afhalen. Dat betekent niet dat de prijzen voor boter en room weer net zo gauw dalen als zij zijn gestegen, maar een lagere vetbehoefte in juli leidt wel tot stabielere of iets lagere prijzen voor boter en room.

De prijs van kaas houdt de positieve flow ook nog even vast

Volle en magere melkpoeder noteren in Nederland eveneens dikke plussen bij ZuivelNL, beide met 6 euro per 100 kg. Volle melkpoeder komt daarbij uit op 206 euro per 100 kg en magere melkpoeder op 174 euro per 100 kg. Op de eerste tender van magere melkpoeder in de Europese Unie, na twee interventierondes, is in totaal 36.361 ton aangeboden. Daarbij is dit aanbod voor de complete interventieprijs van 169,80 euro per 100 kg opgenomen.

Ook in Duitsland stegen volle en magere melkpoeder in prijs, zij het met mate ten opzichte van Nederland. In Duitsland kwam volle melkpoeder uit op 206,50 per 100 kg, een plus van 2,50 euro. Magere melkpoeder deed 172,50 euro per 100 kg, een toename van 1,50 euro. 

De prijs van kaas houdt de positieve flow ook nog even vast. De Duitse notering van kaas plust met 7,50 euro tot gemiddeld 212,50 euro per 100 kg. Met name de bovenkant van de prijs stijgt, wat een signaal is voor verder oplopende prijzen. Uit Duitsland komen berichten dat de kaasvoorraden slinken en de productie van kaas wordt begrensd door de lagere melkaanvoer in Duitsland. Die lag de afgelopen week bijna een procent onder het niveau van vorig jaar.

 

 

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden