Zuivelhandel kiest geen koers

Intrigerende brilstand op de Global Dairy Trade

15 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De mondiale zuivelhandel op de online veiling Global Dairy Trade (GDT) kon woensdag duidelijk geen richting kiezen. Na het verhandelen van acht verschillende zuivelproducten kwam een gemiddelde prijs uit de bus die vrijwel gelijk was aan de vorige veildag. Oftewel een verandering van 0,0 procent.

Oké, de echte puristen en optimisten op de zuivelmarkt ontdekken dat de gemiddelde prijs van deze veildag van 2.339 euro Amerikaanse dollars per ton toch echt tien dollar hoger ligt dan de vorige veiling. Maar de GDT zelf vindt een toename van 0,4 procent het kennelijk niet waard om als zodanig gecommuniceerd te worden en houdt vast aan de 'brilstand' van 0,0 procent.

Uiteraard zijn er wel flinke verschillen in de handel. Hierbij valt vooral volle melkpoeder uit de toon. Van volle melkpoeder, verantwoordelijk voor bijna de helft van het volume op de GDT, daalde de gemiddelde verkoopprijs namelijk met 4,5 procent tot 2.118 dollar per ton. Een resultaat waar Fonterra als enige aanbieder vanzelfsprekend niet dolgelukkig van zal zijn. Magere melkpoeder steeg na een fikse plus de vorige veildag nu gemiddeld 1,5 procent in prijs tot 1.901 dollar per ton.

4,5

procent

daalt volle melkpoeder in prijs op de GDT

De negatieve tendens in volle melkpoeder werd goedgemaakt door positieve prijsbewegingen in boter en het uit room vervaardigde melkvet (AMF). De prijzen van deze twee producten, samen verantwoordelijk voor bijna een kwart van het aanbod op de GDT, steeg met respectievelijk 5,3 en 4,4 procent. Ook de prijs van cheddar nam toe: met 6,9 procent tot 2.882 dollar per ton.

Rennet Caseïne en lactose werden beperkt aangeboden en veranderde amper in waarde. Relatief gezien was karmelkpoeder (BMP) de grootste daler op de GDT: met 6,6 procent.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Analyse Zuivelbusiness

Global Dairy Trade strooit met stevige verhogingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden