Inside: Melk & Voer

DCA Spotnoteringen zuivel klimmen stevig door

16 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voor de zesde opeenvolgende week stijgt de DCA Spotnotering voor rauwe melk in Nederland. En deze melkprijs in de zuivelhandel maakt deze week een flink sprong omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft alles te maken met aan de ene kant een dalende melkproductie in de Europese Unie, waarbij ook de vetgehalten in de melk lager uitvallen. Aan de andere kant blijft de vraag naar zuivelproducten, en met name vetgerelateerde producten als boter, room en kaas, goed. Zo loopt de afzet van kaas goed door en doen in de handel inmiddels kaasprijzen van 2,30 tot 2,40 euro per kg. Kaasprijzen van dit niveau laten zich vertalen in een melkprijs van rond de 25 euro per 100 kg voor melkveehouders.

Nu de prijzen op de zuivelmarkt oplopen en de melkaanvoer onder druk staat, kiezen veel zuivelfabrieken ervoor om de rauwe melk zelf te verwerken en minder of niets meer aan te bieden op de spotmarkt. Kopers die nog melk nodig hebben om bestellingen in te vullen, moeten daarom dieper in de buidel tasten.

3,50

euro

stijgt DCA Spotnotering melk in één week

Hierdoor maakt de DCA Spotnotering voor rauwe melk van week 24 een flinke sprong omhoog. Deze komt uit op 26,50 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet geleverd. Dit is een toename van 3,50 euro per 100 kg ten opzichte van vorige week en de grootste stijging sinds het begin van de hausse op de spotmarkt in week 18.

Ook de spotnoteringen in Duitsland stijgen, zij het in mindere mate dan in Nederland. De DCA spotnotering voor rauwe melk in Noord-Duitsland komt uit op 25 euro per 100 kg bij  3,7 procent vet geleverd, een plus van 1,50 euro ten opzichte van vorige week. In Zuid-Duitsland komt de spotnotering uit op 26 euro per 100 kg bij 3,7 procent vet geleverd, een opwaardering van 2 euro per 100 kg.

Room volgt het spoor van boter, de twee zuivelproducten zijn vanzelfsprekend aan elkaar gerelateerd. Room stijgt met 0,20 euro om te komen tot een prijs van 3,85 euro per 100 kg af fabriek. Magere melkconcentraat volgt ook het spoor van alle zuivelproducten en neemt 175 euro in prijs toe tot 1.475 euro per ton droge stof. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden