Minister NZ optimistisch

Zuivelmarkt ziet er vanaf 2017 weer veelbelovend uit

17 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Voor dit jaar is het voor de melkveehouders nog op een houtje bijten, maar vanaf 2017 gaat de mondiale zuivelmarkt weer aantrekken. Daarbij kan in het jaar 2020 weer het niveau van 2014 worden gehaald. Zo is althans de verwachting van Nathan Guy, de minister voor de primaire industrie in Nieuw-Zeeland.

Volgens Guy gaan de melkprijzen down under volgend jaar weer verbeteren, daarbij citerend uit een visie die het ministerie heeft gemaakt over de ontwikkeling van de melkveesector de komende jaren. Dat is geen overbodige luxe, want ook in Nieuw-Zeeland produceren de melkveehouders al geruime tijd onder kostprijs. De verwachting dat nog dit jaar een rendabele melkprijs wordt gerealiseerd, is minimaal.

Een goed signaal voor de ontwikkeling van de zuivelmarkt is voor Nieuw-Zeeland, met Fonterra 's werelds grootste exporteur van zuivel, de trend in de exportwaarde. De exportomzet kwam in 2014 nog uit op omgerekend 11,2 miljard euro. Het jaar erop daalde deze naar 8,8 miljard euro en de prognose voor dit jaar is een exportwaarde van 8,3 miljard euro.

2 à 3

procent

stijgt de vraag naar zuivel elk jaar

Minister Guy verwacht echter dat de exportomzet vanaf volgend jaar weer gaat groeien. Om deze groei mogelijk te maken, is een stijgende melkprijs (zodat ook de productwaarde stijgt) noodzakelijk. Voor 2017 wordt gerekend op een bescheiden groei naar 8,64 miljard euro, maar voor de jaren erop verwacht Nieuw-Zeeland weer een stevige boost van de zuivelmarkt.

Dit moet uiteindelijk uitmonden in een exportwaarde van 11,2 miljard euro in het jaar 2020, dus exact gelijk aan 2014. Nathan Guy blijft daarom positief, ‘Het duurt niet lang, voordat de vraag en het aanbod zichzelf weer in balans brengen. De boeren hebben de afgelopen 12 maanden drie procent minder geproduceerd en de verwachting is ook dat aankomend seizoen de productie daalt. De vraag is in het afgelopen jaar van 2 à 3 procent gestegen en blijft stijgen. Dit is reden de om aan te nemen dat het niet lang meer duurt voordat de markt weer in balans is.’

Guy heeft aan dat de overheid weinig kan doen om de huidige instabiele situatie in de zuivelindustrie te verbeteren, aangezien zij de internationale marktprijs niet kunnen veranderen.De Nieuw-Zeelandse overheid wil daarnaast meer mogelijkheden voor de zuivelmarkt creëren door de banden aan te halen met het Trans-Pacific Partnership (TPP). Daarnaast heeft Nieuw-Zeeland onderhandelingen met de Europese Unie over een vrije handelsovereenkomst (FTA). Dit kan diverse handelsbelemmeringen opheffen en dus de handel tussen de EU en Nieuw-Zeeland makkelijker maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
mol 17 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870259/Zuivelmarkt-ziet-er-vanaf-2017-weer-veelbelovend-uit]Zuivelmarkt ziet er vanaf 2017 weer veelbelovend uit[/url]
hoop gevend
tinus 17 Juni 2016
maw,houd de moed erin...
Boer harms 17 Juni 2016
Nou dan zullen de prijzen voor fosfaatquotum wel weer torenhoog worden.
jan 18 Juni 2016
markt moeilijk te voorspelle!
Linda 19 Juni 2016
Ik weet van Nathan Guy aangezien ik vaak in NZ ben en veel artikelen over hem lees en hoor.
Niemand neemt deze man daar nog serieus. Problemen wuift hij weg, en hij roept al 3 jaar dat het snel beter zal gaan met de melkboeren.
Yeah right ......neem zijn uitspraken niet serieus.
Linda 19 Juni 2016
Bovendien is de prijs voor VMP op de laatste 2 GDT veilingen alweer gezakt, vorige week zelfs met 4,5 procent.
Dus .....probleem ig nog steeds veel te veel melk / koeien.
New Zealand heeft 4 miljoen inwoners en 6 miljoen koeien.....dus...
boer 19 Juni 2016
FTA, is beangstigend, Nederland is een handelsland, maar in hoeverre kun je een kostprijs zoals in West europa gelijk trekken met een kost prijs zoals in australie en nieuw zeeland.

Onze kostprijs zal ten allen tijden hoger liggen, met europeese regelgeving hebben zij niks te maken en er wordt een mogelijk ongelijk speelveld gecreeerd, waarbij de eu zeker het braafste jongetje van de klas zal willen spelen, langs de andere kant ook weer een uitdaging omdat je afzetgebied van melkproducten groter wordt.

De tijd zal wijsheid brengen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden