Vierde daling op rij

Milcobel haalt over mei 75 cent af van melkprijs

21 Juni 2016 - Herma van den Pol

Voor de vierde maand op rij maakt het Belgische Milcobel bekend de melkprijs verder te verlagen. Het houdt in dat van januari tot en met mei er in totaal 3,88 euro van de melkprijs gehaald is. Vertaald naar Nederlandse gehaltes levert de melk 23,98 euro op per 100 kg melk, dit bij 4,41 procent en 3,47 procent vet.  

23,98

euro

per 100 kg melk over mei

Milcobel maakt bekend over mei de melkprijs verder te verlagen. Waarmee een vervolg wordt gegeven aan de dalingen die sinds januari plaatsvinden. Door een min van 75 cent komt de basisprijs uit op 20,25 euro per 100 liter melk. Dit bij 4,2 procent vet, 3,4 procent eiwit en een jaarleverantie van 500.000 kg melk. De vetprijs daalde naar 1,9259 euro per kg tegen een 3,5766 euro voor eiwit. 

Vertaald naar Nederlandse gehaltes komt de melkprijs uit op 22,79 euro per kg melk. Waardoor alleen Cono en Bel Leerdammer over mei meer uitkeren voor de melk.

Ondertussen heeft voorzitter en melkveehouder Guido Veys afscheid genomen. Daarbij zei hij tegen Vilt dat Milcobel niet opgewassen is tegen de volatiliteit die de markt nu vertoont. 'Dat laat zich ook aflezen uit de melkprijs. Bij het begin van de crisis heeft Milcobel zich nog lange tijd sterk proberen te houden, maar als geen enkel zuivelproduct de schijn van spoedig marktherstel hoog kan houden dan wordt de bodem onder de melkprijs weggeslagen.' 

Toch verwacht Veys dat het tij gaat keren. 'Bij deze prijzen zijn er weinig of geen plekken in de wereld waar het rendabel is om koeien te melken. In die zin is de beste remedie tegen een lage prijs een nog lagere melkprijs.'Maar met dat scenario houdt Veys liever geen rekening. Wel signaleert de scheidend voorzitter dat de grenzen van het familiebedrijf steeds verder worden opgerekt. 'De jongere generatie bedrijfsleiders is op steeds grotere bedrijven aan het flirten met de grenzen van de eigen daadkracht.' Samenwerking en het aantrekken van vreemde arbeid zijn nieuwe ontwikkelingen die waarschijnlijk maken dat een melkveebedrijf er over 20 jaar heel anders uitziet dan het huidige bedrijf.     

Bekijk alle melkprijzen hier.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

Milcobel
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden