Inside: Melk & Voer

Formidabele grasgroei schrale troost in voer

28 Juni 2016 - Herma van den Pol

Ierland wordt geprezen om zijn groene kleur, maar door het weer van de laatste tijd doet Nederland er niet meer voor onder. De gewassen voor melkvee floreren. Een schrale troost. Wat het inhoudt voor de prijzen in foerage blijkt uit een analyse van Melk en Voer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Maandag kon er opgelucht ademgehaald worden toen FrieslandCampina de melkprijs stabiel hield. Aan de andere kant is er de teleurstelling dat de opleving van de spotmarkt zich niet vertaald heeft in een verhoging van de melkprijs. Hoe langer de lage melkprijzen aanhouden, hoe leger de beurs van de melkveehouder begint te worden. 

52

euro

onderkant van snijmaïs

Vooral op de aankopen van voeders wordt waar mogelijk bespaard. Geholpen door het ongewone weer kan dit ook. Warm weer afgewisseld met regen, waardoor het soms tropisch aanvoelt in Nederland, zet de grasgroei in de hoogste versnelling. Het maakt dat jongvee zoveel mogelijk de wei in gaat en voor het voeden van de melkkoeien gras zoveel mogelijk benut wordt.   

Meer dan voldoende gras houdt de prijs van kuilgras vast op een 50 tot 60 euro per ton voor kuilgras, franco boerderij. Ongewoon rustig blijft het in de handel van snijmaïs. Er vinden maar kleine partijen hun weg naar kopers. Toch weet de prijs zich te handhaven tussen de 52 en 58 euro per ton franco boerderij.

Ondertussen ontwikkelt de snijmaïs nieuwe oogst zich in een razend tempo. Ook dit gewas gedijt onder de huidige weersomstandigheden. Hoewel op plaatsen in het zuiden van het land de snijmaïs plaatselijk fiks beschadigd is door hagel heerst niet de verwachting dat het hier om grote volumes gaat. Het is niet de verwachting dat dit de prijsstelling voor volgend seizoen gaat beïnvloeden.  

De rust in de handel van snijmaïs en kuilgras strekt zich niet uit tot de handel in structuurproducten. Daar blijft vraag naar. Krap is het evenwel nog in de weidehooi. Er zijn nieuwe partijen beschikbaar, maar dan gaat het maar om kleine volumes. Het is wachten op droog weer en de oogst van hooi. Het levert een prijs van 160 tot 180 euro per ton op. 

Oplopende prijzen voor stro

Onveranderd stabiel zijn de prijzen in graszaadhooi. Hier is het eveneens wachten op de oogst. De prijzen blijven hangen tussen de 135 en 140 euro per ton franco. Engels Raai bevindt zich aan de onderkant van de prijszetting. De bovenkant van de prijs wordt gemaakt voor Riet- en Roodzwenk.

Oplopende prijzen worden opgeschreven voor stro. Vooral gesneden product begint schaarser te worden. Zo ligt de prijs voor gesneden tarwe op 115 euro per ton, tegen een 120 euro per ton franco boerderij voor gerstestro. Ongesneden beweegt tussen de 107,50 tot 112 euro per ton. 

Het begint eentonig te worden, maar waar een seizoen eerder de oogst van granen rond eind juli in volle gang was is het nu wachten op drogere omstandigheden. Het kan daarmee nog wel een tot twee weken duren voor de oogst losbarst. 

       

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden