40.000 liter melk op straat

Boeren dumpen melk bij protesten

28 Juni 2016 - Herma van den Pol - 6 reacties

Uit protest tegen de lage melkprijzen hebben boeren uit België maandag 40.000 liter melk voor het place l’Europe gedumpt. In het place l’Europe vergaderde de Europese raad van landbouwministers over de slechte situatie in de agrarische sector.

De melkveehouders kwamen met 37 trekkers en twee melktanks naar het gebouw van de Europese Unie, blokkeerde het verkeer en spoten vervolgens de enorme hoeveelheid melk op het plein. 

Derde steunpakket in één jaar

Het is niet de eerste keer dat melkveehouders melk dumpen uit protest tegen de lage melkprijzen. Onder andere in 2009 en 2015 waren er soortgelijke acties. Deze acties hebben de melksector in een negatief daglicht gezet. Het dumpen van melk wordt als voedselverspilling gezien en de protesten worden dan ook niet gewaardeerd.  

De uitkomst van het overleg tussen de landbouwministers uit de EU lidstaten was in elk geval positief. Omdat eerdere steun voor zuivelproducten en varkensboeren niet het gewenste effect heeft gehad, komt de Europese Commissie volgende maand met een nieuw hulppakket voor de agrarische sector, dit is toegezegd door eurocommissaris Phil Hogan. Het plan gaat zich vooral richten op de zuivelsector en de varkenshouderij, deze sectoren zijn zwaar getroffen door de sterke prijsdaling. 

Het nieuwe steunpakket wordt in juli bekendgemaakt en het wordt het derde steunpakket in één jaar tijd. In september 2015 werd er door de EU al 500 miljoen vrijgemaakt voor de agrarische sector, afgelopen maart kregen de lidstaten meer ruimte om staatssteun aan ondernemers te geven. Volgens eurocommissaris Phil Hogan is er ruimte in het EU- budget om deze steun te kunnen geven. Een meerderheid van de lidstaten is ook bereid het nieuwe steunpakket te financieren uit de crisisreserve. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
geert 28 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870436/Boeren-dumpen-melk-bij-protesten-]Boeren dumpen melk bij protesten[/url]
Er wordt de boeren een worst voorgehouden die ze niet krijgen ,de hoge heren zitten zelf met luxe te dineren in de duurste restaurants van Brussel,en maar declareren !
jw 28 Juni 2016
ik begrijp er geen zak van. ik heb nog geen euro gezien van dat geld.
zal wel weer ergens bij de hoge heren blijven hangen
Wimpie 2 Juli 2016
Volgens mij ligt er ook nog 30 miljoen van het vorige steunpakket waar we nog nooit wat van gezien hebben.
Werd gebruikt om de export te bevorderen, zijn de hoge heren even voor naar China geweest van het geld wat eigenlijk voor ons bestemd was.
albertos 2 Juli 2016
hoe groter heer hoe groter geest hoe groter beest
pe 2 Juli 2016
Hele slechte zaak deze steun ,nederland geeft geen steun andere landen wel.
dus pure concurentievervalsing.
LEO 3 Juli 2016
pe schreef:
Hele slechte zaak deze steun ,nederland geeft geen steun andere landen wel.
dus pure concurentievervalsing.


Zo is het. Heeft die Van Dam toch al mijn verwachtingen overtroffen. Met NIETS doen de juiste beslissing!

Met het uittreden van de britten is de bijl aan de voet van de subsidies gezet.

Wanneer ik geen waterschade zou hebben: TOP zomer!
geert 4 Juli 2016
De Britten hebben voor de Brexit gestemd omdat ze de bureaucratie van Brussel meer dan zat waren. Brussel bemoeit zich met elke vierkante meter grond ,die eeen boer in gebruik heeft,wat heeft een boer nog te zeggen ? De hoge heren heren in Brussel dineren elke dag in luxe restaurants en kunnen alles declareren. De boeren moeten maanden wachten op toeslagrechten en worden streng gecontroleerd.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden