Geen Britten, geen haast

Amerikaanse zuivel over TTIP en Brexit

29 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Doordat de verwachting was dat de Britten voor een lidmaatschap van de Europese Unie gingen stemmen, duurt het even voor alle neveneffecten van de nee aan het daglicht komen. Nu stippen de Amerikanen de onderhandelingen over de TTIP, de Trans-Atlantische handelsovereenkomst, aan. Brexit leidt de aandacht daarvan af en maakt het voor de Amerikanen minder interessant. 

Discussie is er over het uittreden van de Britten uit de Europese Unie (EU). Gaat dit daadwerkelijk gebeuren? Zo ja, komt er dan een handelsovereenkomst vergelijkbaar met dat van Zwitserland? Op korte termijn heeft het vooral effect op de waarde van de valuta. Zowel op die van de pond als de euro. Uitkijken voor de Amerikanen die geen te dure dollar willen net nu de zuivelmarkt een pril herstel laat zien. 

Verharding bij merkbescherming?

Door alle open vragen is het niet vreemd dat het onderwerp TTIP bij veel partijen geen belangrijk agendapunt meer is. Eerst wordt gekeken naar de verdere ontwikkelingen rondom het Verenigd Koninkrijk (VK). En juist op dit onderwerp heeft het nee van de Britten een grote weerslag. 

Zo geven de Amerikanen, middels de exportorganisatie USDEC, aan door het nee een gelijk gestemde bondgenoot te verliezen in de onderhandelingen. Juist het VK was een van de lidstaten die wat meer gericht was op een vrije markt. Wat in het verlengde kan betekenen dat het Europese standpunt ten opzichte van oorsprongbescherming, bescherming van merknamen, zich gaat verharden. Een onderwerp waar de Amerikanen kritisch over zijn. Daarnaast zijn de Britten een netto-importeur van zuivel. Zonder dit land wordt de overeenkomst sowieso minder aantrekkelijk. Wat zoveel betekent als haast maken vanwege merkbescherming, zodat de Britse stem nog telt, of lastige onderhandelingen.   

Los daarvan komt er nu de mogelijkheid voor de Amerikanen om met de Britten een eigen handelsovereenkomst te sluiten. Iets wat niet hoog op de agenda staat.

Een ander handelsakkoord wat nu wellicht op de lange baan geschoven gaat worden is die tussen Europa en Canada (CETA). Ook hier geldt dat andere zaken voor gaan. En ook de onderhandelingen met Japan en Mexico lopen waarschijnlijk vertraging op.  

Hoewel het vrij zeker tot minimaal 2018 gaat duren voordat de Britten echt 'vrij' zijn, heeft het nee al wel effect op een aantal belangrijke zaken. Zo heeft de Europese zuivelmarkt de gunstige handelsovereenkomsten juist hard nodig, doordat de Russische grens nog altijd dichtzit. Daarbij zit de economie in Rusland in het slop. Hier dient zich wel een klein kansje aan, want juist de Britten waren een grote voorstander van de sancties.    

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Tonny 29 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870442/Amerikaanse-zuivel-over-TTIP-en-Brexit-]Amerikaanse zuivel over TTIP en Brexit[/url]
zo heeft elk nadeel een voordeel
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden