FrieslandCampina ziet kans

Is mest het bruine goud voor melkveehouders?

1 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 8 reacties

Als de Nederlandse melkveehouderijsector in staat is om monovergisters aan de gang te krijgen, dan kan mest weleens gaan dienen als smeerolie in het nieuwe verdienmodel van de gesloten kringloop. Dat was één van de conclusies van het minisymposium 'van keten naar kringloop', die donderdagmiddag door de NZO werd georganiseerd in Den Haag.

De zuivelsector moet de mestkansen letterlijk gaan ruiken

Volgens Roelof Joosten, sinds 1 juni 2015 CEO van Friesland Campina en spreker op het symposium, is het tot stand zetten van een gesloten kringloop in de zuivelsector één van zijn belangrijkste agendapunten als voorman van Friesland Campina. ‘De zuivelsector heeft enorm veel potentie, vanwege al die hectares grond die de Nederlandse boeren vertegenwoordigen.' Volgens Joosten is de zuivelsector bij uitstek in staat om met arme gronden, waar uitsluitend gras groeit, hoogwaardige eiwitten te produceren. De zuivelsector moet mest dan ook niet zien als een probleem, omdat dit juist kan dienen als voedingsbron voor de akkerbouw, althans zo leeft de gedachte van Joosten voor een gesloten kringloop. ‘Het is namelijk te zot voor woorden dat de wetgeving het verplicht om kunstmest te gebruiken, terwijl wij onze natuurlijke mest voor veel geld moeten afvoeren.’

De CEO liet tijdens zijn toespraak weten dat monovergisters op het punt van doorbreken staan. Zeker nu ook het onderwerp ook serieuze aandacht heeft van afvalverwerkers en energiebedrijven. ‘Nu is het zaak dat alle partijen met elkaar verbonden worden, zodat er ook voor de boer een goed verdienmodel ontstaat. ‘De sector moet deze kansen gaan ruiken.’

Volgens de topman van FrieslandCampina zijn onderzoeken en rapporten voor dit onderwerp belangrijk, maar zonder praktische uitvoering ontstaat er geen kringloop. ‘We moeten nu de vertaalslag maken na de praktijk en daarin wil ik een rol spelen.’ Volgens Joosten kan de coöperatieve structuur van FrieslandCampina hierin weleens goed van pas komen. ‘Wij, FrieslandCampina, willen de kracht van de coöperatie gebruiken om boeren, overheid en financierders met elkaar te verbinden, zodat monovergisters in praktijk aan de gang worden gezet.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Ard Eshuis 1 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870496/Is-mest-het-bruine-goud-voor-melkveehouders?-]Is mest het bruine goud voor melkveehouders?[/url]
Heeft niks met gesloten kringloop te maken, sterker nog je maakt de kringloop onderbroken door het weghalen van broodnodige organische stof! Enorme misser van FrieslandCampina, enkel interessant voor de leveranciers van dit soort systemen en de bank, voor boeren weer stap achteruit!
Michael 1 Juli 2016
Koolstof uit de lucht binden met groenbemesters die bemest worden met digestaat uit de monovergister. verkeerd is het zeker niet, en het zou vooral vermijden dat we, zoals nu normaal is in Duitsland, goede grond gebruiken om OS te kweken voor de vergisters. Alleen het gerij met die OS maakt die vergisters netto de grootste grap van de eeuw. Monovergisting is bijna de enige weg om netto energiewinst te halen, en op vlak van OS niet achteruit te boeren. Als je tenminste met groenbemesters aan de gang gaat.
boelie 1 Juli 2016
Oo moest Joosten nu even wat zeggen dacht al wat is het stil
pietje 1 Juli 2016
je kunt dierlijke mest toch niet met kunstmest vergelijken.
Als je bij mest met kunstmest met een bepaald element, kun je toch geen mengsel van elementen gebruiken wat in dierlijke mest zit. De overbodige elementen moeten die dan maar uitspoelen?
Melkboer 1 Juli 2016
We zijn begrenst met rechten , zowel melkveehouderij als varkenshouderij ,meer mest zal er dus niet komen. Pak het nou samen op met de varkenshouderij en zorg dat zoveel mogelijk varkensmest de verwerking ingaat met financiële bijdrage van de melkveehouderij. Gebruik mest waar t voor bedoeld is, we zullen t nog nodig hebben.
Jan te Raa 2 Juli 2016
Ik vraag me af wie er op dat minisymposium aanwezig waren. Als ik naar de conclusie kijk dan zijn er alleen voorstanders van microvergisters uitgenodigd. Ja, dan kom je tot zo een conclusie.

gr. Jan
bas 2 Juli 2016
Er wordt blijkbaar weer niets van begrepen,als je mest nu door een vergister of een mestscheider haalt je houd restprodukten over die niet meer passen bij een zo compleet mogelijke bodembemesting zo krijg je allerlei tekorten en breng je je bodemleven totaal van slag.De eerste paar jaar zal dit nog wel meevallen maar op de lange duur wordt dit een ramp.
Anton 4 Juli 2016
Een goede meststof heeft een pH waarde lager dan 7 en een C/N verhouding tussen 10 en 20. Drijfmest kan aan deze waarden niet voldoen en is daarom schadelijk voor het bodemleven. De bemesting dient te worden afgestemd op de bodem en de teelt. Vanuit het Serigas proces ontstaat uit rundermest een meststof met dezelfde verhoudingen als NPK 4-3-3 en met 66% organische stof. In de nabewerkingsfase kunnen (kunst) meststoffen worden toegevoegd waardoor precies de gewenste samenstelling kan worden verkregen.
bas 4 Juli 2016
Dus Anton je haalt er eerst nutrienten uit om ze vervolgens duur weer toe te voegen.Schiet mooi op dan.lijkt wel op zakken vullen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Achtergrond Melk

Maar goed dat Friso nog van FrieslandCampina is

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden