Over de miljoen in mei

Melkaanvoer Polen doorbreekt magische grens

11 Juli 2016

De melkproductie van Polen heeft in de maand mei een magische grens doorbroken. Voor het eerst komt de Poolse melkaanvoer boven de miljoen ton per maand uit. Daarmee schaart het land zich in de EU in het rijtje van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland.

Deze vier landen weten tot nu toe standaard een melkproductie in de EU te realiseren van meer dan een miljoen ton per maand. De melkproductie in Polen in mei, die traditioneel met de maand juli een piek vormt in het kalenderjaar, komt dit jaar uit op 1.012.680 ton. Dat is 2,1 procent meer dan de 992.080 ton in de maand mei van 2015, oftewel een absolute toename van 20.600 ton.

Hiermee blijft de groeicurve min of meer gelijk met de maand april ten opzichte van vorig jaar. April 2015 was de eerste maand zonder de melkquotering, dus voorzichtig valt op te maken dat de Poolse melkproductie na de forse stijging van het afgelopen jaar aan het stabiliseren is op dit hogere niveau. Hoewel de melkprijzen in de eerste maanden van dit jaar in een diep dal bivakkeerden, hielden de Poolse melkveehouders - in tegenstelling tot bijvoorbeeld de collega's in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk - de melkaanvoer wel op het hogere niveau.

In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Poolse melkveehouders trokken eindejaarssprintje

Nieuws Melk

Poolse melkaanvoer boekt kleine plus over oktober

Inside Melk

Poolse melkaanvoer in september opnieuw stabiel

Inside Melk

Italië melkt vlot door, Polen schakelt tandje terug

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief