Inside: Melk & Voer

Zuivelnoteringen stijgen, melkprijs daalt

13 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Waar de zuivelnoteringen sinds medio april - met boter en kaas voorop - met een opmars bezig zijn, vertaalt deze opleving zich in juni nog steeds niet door in de melkprijzen van de zuivelcoöperaties en particulier verwerkers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde melkprijs over juni komt uit op 23,80 euro per 100 kg bij 4,4 procent en 3,47 procent eiwit en een jaarleverantie van 800.000 kg. En dat is 0,20 euro per 100 kg lager dan de 24 euro over de maand mei. In januari noteerde de gemiddelde melkprijs nog 28,39 euro, wat betekent dat in zes maanden tijd de prijs met 4,59 euro per 100 kg is gedaald.

23,80

euro

is gemiddelde melkprijs over de maand juni

De daling van de melkprijs over juni is wel licht vertekenend, want van de vijf grootste melkverwerkers hielden er vier de melkprijs gelijk aan april. Dat zijn FrieslandCampina, Cono Kaasmakers, Bel Leerdammer en Vreugdenhil Dairy. Alleen DOC Kaas voerde een relatief stevige verlaging van de melkprijs door van 1,05 euro tot 20,48 euro per 100 kg. 

Daarmee is DOC Kaas de laagste uitbetaler van de vijf verwerkers over de maand juni. Cono Kaasmakers is met een melkprijs van 27,14 euro per 100 kg de hoogste, de andere zuivelconcerns zitten daar qua melkprijs tussen. 

Dat de melkprijs de bewegingen in de zuivelmarkt niet direct volgt, is een logisch gevolg van de langdurige prijsafspraken die de concerns maken met afnemers als supermarkten. Veelal is het dan wachten tot de nieuwe contractronde, voordat hogere prijzen kunnen worden bedongen. Om die redenen wordt een prijsdaling ook met vertraging in de melkprijs verwerkt. G

Gelet op het begin van de opleving in de zuivelnoteringen in week 16, de derde week van april, moet een verhoging van de melkprijzen voor de huidige maand juli of augustus toch in het verschiet liggen. Al hebben FrieslandCampina en DOC Kaas de prijs voor juli al gelijk gehouden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden