Inside: Melk & Voer

Verbazend grasseizoen geeft ademruimte in melk

19 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Groeiseizoen 2016/17 blijft verbazen. Net toen de zorgen over de grasoogst begonnen toe te nemen sloeg het weer om en diende er zich toch nog een zomer aan. Hoewel de natte ondergrond plaatselijk voor uitdagingen zorgt kan het merendeel van de melkveehouders nu al spreken van een royale opbrengst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voernieuws: Snijmaïs

Hevige regenbuien leverden in juni en juli een zeer natte ondergrond op. Gedurende die weken moesten op diverse plaatsen de koeien noodgedwongen weer naar binnen om schade aan het land te voorkomen. Tegelijkertijd groeide het gras hard door en namen de zorgen toe. Opluchting was er dan ook eind vorige week toen het weer eindelijk veranderde. 

Overvloedige grasoogst

Droog weer maakte de oogst weer mogelijk. Hoewel op diverse plaatsen het gras langer is geworden dan wenselijk kan er nu tenminste geoogst worden. Grote verschillen zijn er wel verspreid over Nederland. Op de ene locate gaat de derde snede in de kuil op andere plaatsen staat de teller op twee. Toch kan er in zijn algemeenheid gezegd worden dat de grasoogst overvloedig is. 

Er is zelfs zoveel gras dat bijvoorbeeld in het oosten van Nederland er meer dan genoeg kuilgras aangeboden wordt. Kopers zijn echter lastig te vinden en dat zet de prijs op 35 tot 40 euro per ton franco boerderij. Veel melkveehouders kiezen ervoor om de snijmaïs iets links te laten liggen en geven voorkeur aan het opvoeren van gras in combinatie met bijproducten. 

Van de snijmaïs nieuwe oogst is al iets in het voren verkocht. Zo klinkt op de markt, maar prijzen ontbreken. Het zwaartepunt van de handel ligt op de oogst van snijmaïs 2015/16. Net zoals de laatste weken hangt de prijs in grote mate af van de kwaliteit. Die beweegt tussen de 50 en 58 euro per ton franco boerderij.

50 - 58

euro

per ton franco boerderij

Het zonnige, warme weer is goed nieuws voor de snijmaïs. Die staat er op veel plaatsen nog niet goed op en kan de zon goed gebruiken. Vooral in het zuiden zijn er grote zorgen vanwege gewasschade. Maar een tekort aan snijmaïs ligt niet direct in de lijn der verwachtingen. Gebrek aan financiële middelen en fosfaatrechten maken een verdere groei van de vraag onmogelijk.  

Bij weidehooi is de druk van de ketel gehaald. De nieuwe oogst komt op gang en drukt prijzen weer omlaag. Hier wordt een indicatieve prijs van 150 tot 180 euro per ton franco boerderij genoemd, met de opmerking dat de markt feitelijk te dun is om een harde prijs neer te zetten. 

Ook de oogst van Rietzwenk komt op gang. Engels Raai volgt waarschijnlijk volgende week. De prijs 125 tot 130 euro per ton franco boerderij. Roodzwenk bevindt zich aan de bovenkant van de prijszetting.

Ook de oogst van gerstestro is los. In Frankrijk komt deze goed op stoom en wordt naar verwachting vrijdag met tarwe begonnen. In Nederland klinken ook geluiden dat de oogst van gerst op stoom komt. Franco boerderij Frans product ligt de prijs van tarwe op 100 tot 110 euro, gerst kan nog een bovenkant neerzetten van 115 euro. Af boerderij worden voor Nederlands product prijzen van 70 tot 80 euro per ton neergezet.

Meer prijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden