Hulp voor klein bedrijf

Slaat steun voor minder melk plank mis?

20 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Maandag maakte eurocommissaris voor de landbouw, Phil Hogan, bekend opnieuw geld uit te trekken om de Europese agrarische ondernemers te helpen. Zo wordt er geld vrijgemaakt om de melkproductie in te dammen, maar uit een toelichting namens Annie Schreijer-Pierik blijkt dat deze maatregel wellicht de plank gaat misslaan. 

DossierEuropese steunmaatregelen

Woensdag komt er weer een Expert Group bij elkaar om te praten over de voorzetten die Phil Hogan maandag gaf. Eén van de zaken die opviel bij het bekend worden van het steunpakket is een vrijstelling van het behoud van de omvang van de veestapel. Dit in landen die de toeslagrechten uitkeren op basis van het aantal stuks vee. Maar dit is nog maar een suggestie en moet nog verder uitgewerkt worden. 

1 oktober tot en met 31 december referentie reductie melkaanvoer 

Meer actueler is het remmen van de melkproductie. 'De Europese Commissie heeft hiervoor een bedrag van 150 miljoen euro beschikbaar gesteld zodat melkveehouders kunnen worden gecompenseerd wanneer ze besluiten om minder melk te leveren aan coöperaties. Hoe hoog die compensatie precies zal zijn is nog onduidelijk. Dat zijn details die nog moeten worden besproken.' Zo laat Driekus van de Ven, woordvoerder van Schreijer-Pierik weten. 

Toch kan Van de Ven een kleine tipje van de sluier oplichten. 'Eurocommissaris Hogan heeft vanochtend echter wel laten weten dat de reductie van de melkproductie zal worden berekend door de productie uit de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2016 te vergelijken met dezelfde periode 2015.'

Iets wat op het eerste gezicht verstandig lijkt maar tegen de achtergrond van de meest actuele ontwikkelingen minder goed uitpakt. 'Het gevaar is dat met terugwerkende kracht veel geld naar landen als Portugal en het Verenigd Koninkrijk gaat stromen, omdat in die landen de melkproductie fors is gedaald in de afgelopen maanden.'   

Zo blijft er nog veel onzeker en moeten er nog veel details uitgewerkt worden, maar de rode draad is wel dat er meer geld gaat stromen naar kleine bedrijven en coöperatieve projecten. 'Hogan heeft hiervoor gekozen omdat hij heeft geconstateerd dat het de kleine boerenbedrijven zijn die het hardst lijden onder de crisis. Zo stelde hij dat het inkomen van sommige kleinere melkveehouders met wel 40 procent is opgedroogd. Om die reden vindt Hogan dat er crisisgelden mogen worden ingezet als inkomenssteun.'   

Waarschijnlijk wordt na het reces bekend wat er door de Expert Group besproken is. Deze duurt tot de derde week van augustus.  

De 22,9 miljoen euro die Nederland ontvangt wordt mede ingezet om de varkenshouders te helpen. Doordat voor deze sector de Russische grens al langer dichtzit zijn daar de financiële problemen nog groter. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
HD 20 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870779/Slaat-steun-voor-minder-melk-de-plank-mis?-]Slaat steun voor minder melk de plank mis?[/url]
Gewoon zorgen dat de grenzen met rusland weer open gaan. Dan lis je iets op
poldes 20 Juli 2016
Nationale overheden die europese regels niet goed uitvoeren worden waarschijnlijk niet teruggefloten. en zo komt er van productie verlagen binnen de EU weinig terecht.
En zo blijft de melkveehouder met een lage opbrengst prijs achter.
en zo blijft er een crises in de eu melkveehouderij.
mdb 20 Juli 2016
Het rookt vanzelf uit, als je ziet hoe het links en rechts gaat op de bedrijven, aflopend! jongvee eruit, koeien ruimen, het kan niet meer betaald worden.
Durk 22 Juli 2016
Dit is toch echt mosterd na de maaltijd. De melkleveringen worden al minder en gaan snel nog minder worden als je ziet hoe beroerd sommige mais ervoor staat. Als ze iets willen moeten ze een slachtpremie invoeren voor melkvee.

En wie profiteert hiervan weer het meest? De intensieve melkveehouder die met mestafzet en ruwvoeraankoop momenteel op die liters verlies draait en straks mooi een vette bonus opstrijkt.
cor 25 Juli 2016
ook wel grappig dat het hele bedrag(je) uit Europa al gelijk ingevuld wordt door de melkveehouderij
ik lach me een breuk
Hilco 31 Juli 2016
Phil Hogan dient de democratie en doet dat met behulp van de fysiokratie ( de wetenschap dat landbouw de bron is van welzijn ) Persoonlijk ben ik van mening geen landbouw-producten meer in de uitverkoop naar de communisten . Deze instelling heeft nog nooit het natuurlijk gedrag ( vrijheid) en de natuur gediend . Wij boeren moetten samenwerken en een andere vorm van landbouw ( b.v bio-landbouw )
wim v/d molen 1 Augustus 2016
en de vervuiler lekker geld gaan geven om minder te gaan melken
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden