Inside: Melk & Voer

Rundveeslacht blijft flink aan de maat

20 Juli 2016 - Herma van den Pol

Het tempo waarmee runderen richting de slacht gaan blijft uitzonderlijk hoog. Zelfs in 2009 lukte het niet om de wekelijkse afvoer zoveel weken achter elkaar boven de 10.000 dieren te houden. Prijzen voor koeien schommelen ondertussen ruim boven de prijs van 2014. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het tempo waarin Nederlandse veehouders koeien naar de slacht brengen blijft hoog. Waarschijnlijk een direct gevolg van de combinatie lage melkprijs en een omvangrijke melkveestapel. Of ook de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) grondgebondenheid hier een rol in speelt is niet te zeggen. 

24

procent

meer runderslachtingen

Feit is dat het aantal slachtingen tot en met week 27 uitkomt op 293.304 stuks. Net geen 24 procent meer koeien in vergelijking met 2015. Alleen in 2009 kwam het aantal slachtingen in de buurt van het huidige aantal. In de buurt want zelfs toen werden er niet zoveel koeien geslacht. In absolute getallen schrijft 2016 een voorsprong op van 5.244 dieren of 1,8 procent. 

Dit aantal kon mede bereikt worden door het hoge aantal dieren wat per week richting de slachthuizen gaat. Dit ligt vrij constant boven de 10.000 stuks. Zelfs in vergelijking met 2009 zijn er al vier weken meer met dit hoge aantal. 

Grillig is tegen deze achtergrond de koers van de veeprijzen. De laatste vijf weken bevinden die zich weer in het rood, maar wel ruim boven de lage prijs van 2014. Dit wordt afgeleid van de veeprijzen op de veemarkten in Leeuwarden en Utrecht. Daarvoor namen prijzen juist toe.  

Meer prijzen  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden