Inside: Melk & Voer

Zomervakantie slaat hard toe op zuivelmarkt

21 Juli 2016 - Herma van den Pol

Een week eerder kende de markt nog een onverwachte opleving, nu slaat de vakantie hard toe in de zuivelhandel. Ook de steunmaatregelen van Phil Hogan kunnen op het eerste gezicht niet voor actie zorgen. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het begint rustig te worden in de zuivelhandel nu steeds meer personen op vakantie gaan. Ook de fabrieken doen het iets rustiger aan in de verwerking, maar daar staat dan ook een zijwaartse bewegende melkaanvoer en waarschijnlijk de laatste twee dagen een dalende productie tegenover. 

27

euro

per 100 kg Nederlandse melk

Door die rust is er druk komen te staan op de prijzen. Zo daalt in Nederland de prijs met 50 cent naar 27 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Deze trend strekt zich uit naar Duitsland. Ook daar is het erg rustig. In het noorden zakt de prijs naar 27 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd. In het zuiden komt de prijs uit op 29 euro per 100 kg melk. 

Was er de voorgaande weken nog relatief veel vraag uit Italië, die vraag is gedurende de laatste dagen opgedroogd. Ook daar doen prijzen een stapje terug en wordt een spreiding van 32 tot 34 euro per 100 kg melk geleverd genoemd. Ook vanuit Polen wordt weer goedkoper product aangeboden.

De zomerrust heeft ook consequenties voor room en magere melkconcentraat. Dit doordat het niet rekent om boter en melkpoeder te maken tegen de huidige prijzen, waardoor retail en horeca de touwtjes in handen hebben. Zo doet room een stapje terug om uit te komen op 3,95 euro per kg room. Magere melkconcentraat daalde met 50 euro naar 1.600 euro per ton droge stof. 

Het is het startschot voor enkele rustige weken. De laatste week van juli en de eerste weken van augustus brengen namelijk het zwaartepunt van de zomervakantie. Wel komen er weer onderhandelingen met Aldi en Lidl aan. Door de gestegen markt kan de boterprijs eigenlijk alleen maar omhoog, maar met hoeveel en voor hoelang is de vraag. 

Een andere ontwikkeling was de steun vanuit Europa. Wanneer de markt gelooft dat dit minder melk kan brengen zorgt dit doorgaans voor hogere prijzen. Voor nu zet het de tongen nog niet in beweging. Sowieso wordt er uit Nederlandse hoek gerekend op minder melk door fosfaatrechten. 

Meer prijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden