Inside: Melk & Voer

Ook snijmaïs ontkomt niet aan waterschade

26 Juli 2016 - Herma van den Pol

Enkele warme, zonnige dagen gaven de snijmaïs ruimte voor een groeispurt. Helaas komt nu ook pas de omvang van de waterschade verspreid over heel Nederland aan het licht. In België en Noord-Frankrijk is de schade nog groter. Wat het doet met de voerprijzen blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Grosso modo wordt er verspreid over Nederland snijmaïs aangetroffen van een meter tot een 1,5 meter hoog. Het is heel lang geleden dat de verschillen tussen maïspercelen en in maïspercelen zo groot waren. Vooral in het zuidoosten van het land ziet KWS de snijmaïs er niet goed op staan. De gele kleur is hier een grote aanwijzing dat de wortels van de plant te lang in het water gestaan hebben. 

Gaat met zon niet meer goed komen

Jan Bakker van KWS legt uit dat er verschillende zaken spelen. 'De wortels hebben te lang in het water gestaan en zijn verstikt, maar ook is er door het water voeding uitgespoeld en de grond is dichtgeslagen.' Het laatste betekent dat er geen zuurstof genoeg is voor de plant. Die structuurschade wordt ook op heel veel andere plaatsen in Nederland gezien. Iets wat met zon niet meer goed gaat komen. 

'Een plant van een meter kan een kolf vormen', zegt Bakker, maar over de korrelopbrengst maakt hij zich zorgen. Hoe groot de verliezen zijn kan nog niet ingeschat worden. Heel ruim genomen rekent Bakker op 10 tot 50 procent minder opbrengst. 

Nog meer zorgen zijn er over België. Zo kent België net zoals Nederland een strook die door hagel getroffen is. Die maïs kan als verloren beschouwd worden en is op plekken omgeploegd. Maar de schade door waterschade is nog groter. 'In het midden van België wordt het een geluk als een derde van de normale opbrengst gehaald wordt.' Een zware dobber omdat België ook al de eerste snede gras miste. In het noorden van Frankrijk staat de maïs er ongeveer het zelfde op als in België.

Van hogere prijzen nog geen sprake

Er komt minder snijmaïs, maar van hogere prijzen is nog geen sprake. Opnieuw hield FrieslandCampina de melkprijs stabiel en daarmee wordt de bedrijfsbalans niet gespekt. Het betekent dat melkveehouders weinig speelruimte hebben in de aanvoer van veevoer. De prijs blijft staan op 50 tot 58 euro per ton franco boerderij. 

De overvloed aan gras gaat deels aan België voorbij, maar in het oosten van Nederland halen de eerste melkveehouders de vierde snede gras binnen. Een opmerkelijke prestatie. Wellicht gaat het dit seizoen lukken om zelfs meer dan zeven sneden gras van de akker te halen. Prijzen voor kuilgras blijven staan op 35 tot 40 euro per ton.   

In de strohandel beginnen zoetjesaan de eerste partijen nieuwe stro binnen te komen. In hoofdzaak gerstestro. Die prijzen liggen op 100 tot 110 euro franco boerderij. Toch is er geen reden voor stress, want Nederland was als een van de weinige landen uitverkocht. In onder meer Frankrijk was nog voldoende product voor handen. Heel voorzichtig wordt er plaatselijk een begin gemaakt met tarwe, maar de hoofdoogst laat nog even op zich wachten. 

In het zuiden van het land en Duitsland kon er wel gas gegeven worden in de oogst van hooi. De spreiding in de prijs van weidehooi blijft. Aan de onderkant een 150 euro bij een bovenkant van 180 euro per ton franco boerderij. Graszaadhooi sluit de rij met een prijs van 125 tot 130 euro per ton franco boerderij.  

Meer voerprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden