Achterstand in productie stijgt

Na kater melkprijs volgt in Australië productiedip

27 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Australische melkveehouders sluiten melkjaar 2015/16 af met een flinke uitsmijter. Bijna 9 procent minder melk in de laatste maand van het seizoen zet de achterstand op 2 procent. Murray Goulburn geeft met zijn handelen ook volgend seizoen zicht op minder melk.

Meer Murray Goulburn  

Het zit melkveehouders in Australië niet mee. Lange tijd bleef hun de malaise op de wereldwijde zuivelmarkt bespaard, maar toen kwam in april het nieuws dat zuivelreus Murray Goulburn de melkprijs fors ging verlagen. Die daalde van 5,60 Australische dollar per kg Milk Solids (MS) naar 4,75 tot 5 Aus-dollar. Een daling van grofweg 13 procent. 

Goede vleesprijzen jagen slacht aan 

Doordat de correctie pas laat in het seizoen plaatsvond houdt het in dat melkveehouders met een schuld komen te zitten. Het voorschot overtreft namelijk de daadwerkelijke melkprijs. Daar stopt het niet, want er wordt nog gesproken over een verdere prijsverlaging.

Het blijft niet zonder gevolgen. Zo vindt er een uitstroom van melkveehouders plaats die overstappen naar andere verwerkers. Ook gaan er flink meer koeien naar de slacht. Iets wat ondersteund wordt door goede vleesprijzen als gevolg van een krapte aan slachtvee. Van mei tot en met de tweede week van juli steeg het aantal melkkoeien wat verkocht werd in Victoria van 20.572 in 2015 naar 28.630 in 2016. Klein lichtpuntje is dat daardoor de broodnodige verjonging van de kudde plaatsvindt. 

Meer koeien naar de slacht en minder aanvullende voeders werpen direct vruchten af in de melkproductie. Over juni komt deze uit op 619.900 ton melk. Een min van 8,8 procent in vergelijking met een jaar eerder en maar net iets boven het volume van 2013. De moeizame plussen van 2014 en 2015 worden daardoor weer weggestreept. 

4,31

Aus-dollar

openingsprijs Murray Goulburn

In vrijwel alle regio's ging de productie onderuit. Tasmanië neemt echter de leiding met een verlies van 18,2 procent. Zuid-Australië volgt met een min van 11,6 procent, Victoria komt daarna met een daling van 9,1 procent en Nieuw-Zuid-Wales volgt met 8,4 procent minder mek. Iets beter gaat in Queensland waar de productie maar met 0,2 procent daalde en West-Australië die met 2 procent ook nog een vrij bescheiden daling opschrijft. 

Met de productie van juni wordt ook seizoen 2015/16 afgesloten. Die schrijft onder de streep een min op van 2 procent. Het zet de totale melkproductie op 9,54 miljoen ton. Vooral in mei en juni, de maanden met een lage productie, kelderde de melkaanvoer. 

Ook voor volgende seizoen wordt rekening gehouden met minder melk. Zo opent Murray Goulburn het seizoen met een prijs van 4,31 Aus-dollar. Ver onder de ruim 6 dollar waarmee het voorgaande seizoen geopend werd. Ook is het een prijs onder kostprijs, die worden geschat op 5 tot 5,20 Aus-dollar. Later in het seizoen hoopt de grootste verwerker van Australië de prijs te kunnen verhogen naar 4,80 Aus-dollar. 

Na de flater van het huidige seizoen heeft de verwerker zijn lesje geleerd, maar het houdt ook in dat melkveehouders minimaal twee jaar verliezen moeten incasseren. Iets wat ongetwijfeld zijn weerslag gaat hebben op de melkproductie. 

Meer aanvoercijfers 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden