Schuld van schrikkeljaar

Zuivelreus Fonterra vliegt opnieuw uit de bocht

28 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

En weer gaat het mis. Fonterra, één van de vijf grootste zuivelbedrijven in de wereld, maakte weer een uitglijder. Zo daalde de productie over juni niet met 10,4 procent, maar met 1,4 procent. Geen grote ramp, maar wat zegt dit over de betrouwbaarheid van een dergelijk groot bedrijf. 

In een briefje aan de Nieuw-Zeelandse beurs NZX deed Fonterra uit de doeken dat de fout ontstaan is doordat 2016 een schrikkeljaar is. Het betekent dat het jaar geen 365, maar 366 dagen heeft. Door het schrikkeljaar werd het rekenmodel in de war geschopt en kwam er een daling van 10,4 procent over juni uit de bus en niet de uiteindelijke 1,4 procent.    

1,4

procent

en niet 10,4 procent minder melk

Het meest opmerkelijke in dit verhaal is dat de foute uitkomst naar buiten gecommuniceerd kon worden. Los van het feit dat een miljardenbedrijf ook wel eens een fout maakt in zijn berekening. Zo was deze foute berekening onderdeel van de communicatie van Fonterra richting zijn investeerders.

Ook vond er daags daarna een veiling van de Global Dairy Trade (GDT) plaats. Saillant detail is dat er pas na de veiling een herziening van de cijfers naar buiten kwam. Zo daalde de productie in totaal over juni met 1,4 procent, leverde het Zuidereiland niet 22 procent minder af, maar 7 procent. Op het Noordereiland was de productie zelfs stabiel, waar eerder gesproken werd over een min van 6 procent.

Het gaat hier om een wintermaand, waardoor de schade maar beperkt is. De productie ligt dan op zijn laagste punt en zegt weinig over de rest van het seizoen. Tegelijk wordt er goed opgelet wat er gebeurt in de regio vanwege de lage melkprijzen. Reageren melkveehouders daarop of niet?

Wat veel kwalijker is dat een bedrijf met zoveel invloed als Fonterra de fout niet kon voorkomen. Het geeft weinig vertrouwen wat betreft de informatievoorziening vanuit het bedrijf. Juist nu een andere grote verwerker uit de regio, het Australische Murray Goulburn, ook al nat is gegaan bij het inschatten van de markt. Het geeft te denken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
peter in nz 29 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870913/Zuivelreus-Fonterra-vliegt-opnieuw-uit-de-bocht-]Zuivelreus Fonterra vliegt opnieuw uit de bocht[/url]
ja ......het wordt tijd dat we theo naar huis sturen
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden