Door Brexit actueel

Britten schieten tekort op gebied van kaas

29 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Het is even heel stil geworden rondom de Britse uittreding uit de Europese Unie, maar dit betekent niet dat de Britten er niet mee bezig zijn. Aan het zuivelfront was het de reden om de mate van zelfvoorziening weer eens onder de loep te nemen en vooral kaas is dan een pijnpunt. Ondertussen lopen prijzen op het eiland weer op. 

200

procent

zelfvoorzienend in melkpoeder

Als gevolg van het Britse referendum over de EU nemen de Britten de mate van zelfvoorziening weer eens onder de loep. Goed presteren de Britten op het front van melkpoeder. Daar steeg de mate van zelfvoorziening van 150 procent over 2014 naar ruim 200 procent over 2015. 

Op alle andere fronten, los van vloeibare melk, zijn de Britten niet zelfvoorzienend. Zo produceerden ze over 2013 nog meer dan genoeg room, maar in 2015 is de mate van zelfvoorziening onder de 100 procent uitgekomen. Boter en yoghurt zitten op pakweg 75 procent. Kaas zit net boven de 50 procent. Hier bevindt zich dan ook het grootste probleem. 

Actueel zien de Britten de melkproductie verder dalen. In de twee weken tot en met 16 juli schrijft de aanvoer een min op van 10,2 procent. het komt tot uiting in de oplopende spotprijs voor rauwe melk. Die stijgt van een 14 tot 16 pence per liter over mei naar 25 tot 29 pence, 29,64 tot 34,38 eurocent, per liter.  

De lagere melkaanvoer heeft ook zijn weerslag op de retail, zo meldt de Dairy Market Weekly. 'De prijzen in de retail zijn snel gestegen ook geldt er een premie voor degene die Brits product willen.' De lagere melkaanvoer heeft zijn effect op de productie van alle fabricaten, maar vooral cheddarmakers zochten richting het einde van de maand melk. 

Voor nu blijft het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afnemer van zuivel. Zolang er geen vervolg gegeven wordt aan de Brexit is voor de markt nog niet zoveel aan de hand.   

1 pond =  1,1857 euro 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden