Compensatie 14 cent/kg

Zo komt productiebeperking melk eruit te zien

1 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De Belgische boerenbelangenbehartiger Boerenbond heeft op haar website details gepubliceerd omtrent de voorgenomen productiebeperkingen in de zuivelsector. Nog niet alle details zijn bekend gemaakt voor Vlaanderen, maar hoe de regeling vorm krijgt is wel duidelijk. De Vlaamse melkveehouders krijgen een compensatieregeling van 14 eurocent per kg.

Als referentieperiode wordt het tijdsbestek tussen 1 oktober en 31 december 2015 genomen. Voor de hoeveelheid die – in dezelfde periode – gedurende 2016 minder wordt gemolken krijgt de melkveehouder 14 cent per kg aan compensatie. Tot en met 19 september kan een aanvraag worden gedaan.

14

cent/kg

wordt door Europa geboden ter compensatie

Komt het uiteindelijke productieverschil lager uit, dan wordt dit doorgerekend in het steunbedrag. Een maximale productiebeperking is nog niet genoemd. Na de uiterste inschrijfdatum volgen waarschijnlijk maandelijkse inschrijfrondes, wanneer het budget hiervoor toereikend is. Slechts één aanvraag per bedrijf is mogelijk. Blijkt het Europese budget overschreden, dan volgt een correctie op alle aangemelde volumes.

Hoe werkt dat in de praktijk? Een voorbeeld: In de periode tussen 1 oktober en 31 december heeft een bedrijf 100.000 kg melk geproduceerd. Komend najaar is dat nog 80.000 kg in diezelfde periode. Dit verschil van 20.000 kg kan eenmalig worden aangemeld. Blijkt in de praktijk het verschil 15.000 kg, dan wordt 15.000 x 14 ct = 2.100 euro uitgekeerd.

Nog niet alle details zijn duidelijk. Zo is ook niet bekend wat het minimale volume bedraagt, maar dat die er komt lijkt zeker. Overigens geldt de productiebeperking alleen voor melkveehouders die leveren aan een zuivelverwerker. Een vermindering bij huisverkoop of eigen verwerking telt niet mee.

Wordt het uiteindelijke reductievolume niet behaald dan zullen geen sancties worden opgelegd. De steun wordt begin 2017 uitgekeerd. Waarschijnlijk in februari. Meer details worden in aanloop naar september gepubliceerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
tinus 1 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10870953/Zo-komt-productiebeperking-melk-eruit-te-zien]Zo komt productiebeperking melk eruit te zien[/url]
Kneus Romijn zal er schande van spreken
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden