Stabiele melkprijsprognose

Fonterra streeft naar hoogste toeslag in jaren

2 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel een hogere melkprijs er nog niet in zit voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouders die leveren aan Fonterra, wordt er wel hoog ingezet met het dividend. Die moet namelijk weer het niveau gaan halen van 2006/07. Een teken dat het bedrijf steeds beter gaat draaien. 

Fonterra maakte maandag bekend de prognosemelkprijs van 4,25 NZ-dollar per kg Milk Solid te handhaven. Er waren echter nog geen uitspraken gedaan over het dividend. Dit is nu vastgesteld op 50 tot 60 cent (0,32 tot 0,39 euro) per aandeel. Het laat de verwachte melkprijs uitkomen op 4,75 tot 4,85 NZ-dollar per kg MS. Wat neerkomt op 22,34 tot 22,81 euro per 100 kg melk met 4 procent vet en 3,3 procent eiwit. De hoogste melkprijs in drie jaar tijd. 

50 - 60 

cent

per aandeel Fonterra

Het vastgestelde dividend is een ambitieus streven. Zo kwam het dividend gedurende de laatste vijf jaar uit tussen de 0,10 en 0,45 NZ-dollar per kg MS. Nu mikt de verwerker op een prijs die het niveau van 2006/07 benadert. 

De melkprijs maakt dat melkveehouders opnieuw een uitdagend seizoen tegemoet gaan. Tegelijk schetst het hogere dividend dat het bedrijf Fonterra steeds betere prestaties weet te behalen.  

Voorzitter John Wilson geeft in een toelichting aan dat de wereldwijde onzekerheid over de markt aanhoudt. 'Ook de koers van de kiwi versus de dollar beïnvloedt de concurrentiekracht van Nieuw-Zeeland. Vooral de Europese zuivelsector profiteert daar in combinatie met een zwakkere euro van.'

Komend seizoen rekent Fonterra op 3 procent minder melk. De investeringen van de laatste jaren gaan helpen om meer en meer melk te verplaatsen naar producten met een hogere marge. 

1 NZ-dollar = 0,6442 euro

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden