Inside: Melk & Voer

Trendbreuk zuivel werpt de eerste vruchten af

3 Augustus 2016 - Herma van den Pol

Zuivelnoteringen zetten de koers naar boven gestaag door. Zonder uitzondering worden alle fabricaten in Nederland duurder. Ook in de andere Europese lidstaten lopen prijzen op en dit levert voor zowel augustus als september op de eerste locaties een hogere melkprijs op. Positieve signalen richting september.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kogel is door de kerk. In het Verenigd Koninkrijk (VK) gaan de eerste verwerkers van melk over tot het verhogen van de melkprijs. Dairy Crest zette al eerder een stap die er op wees dat dit er aan zat te komen. Zo werd over juli een eerder aangekondigde verlaging teruggedraaid. Vanaf 1 september gaat de melkprijs met 1 pence per liter omhoog naar 22,72 pence, 27,07 eurocent, per liter. 

Net geen 24 euro voor B-melk

Ook First Milk verhoogt, zowel de A- als de B-melkprijs. De B prijs gaat omhoog naar 20 pence, 23,83 eurocent, per liter, waar de A-prijs afhankelijk van het gebied uitkomt op 16,34 tot 18,74 pence per liter of 19,47 tot 22,32 eurocent per liter. Wat inhoudt dat de melkprijs van Arla nog steeds hoger uitpakt ondanks het uitblijven van een verhoging. 

Toch is het goed nieuws, want dat de eerste verwerkers alweer de melkprijs durven te verhogen geeft vertrouwen richting het einde van het jaar. Wel moet opgemerkt worden dat de melkproductie in het VK met ruim 10 procent het hardst daalt binnen de Europese top 6 van zuivellanden. Als gevolg daarvan zijn prijzen op het eiland rap gestegen. 

Ook in Nederland blijft de vraag goed in combinatie met minder melk en pakken prijzen door naar boven. Neem boter welke door een plus van 8 euro uitkomt op 330 euro per 100 kilo. Gelijk aan het niveau wat Duitse boter eerder bereikte.

Overigens meldt Duitsland alweer een melkaanvoer die 2,3 procent onder de lijn van een seizoen eerder duikt. Opvallender zijn het lage vet en eiwit. In Frankrijk bereikt de productie van melk rond week 35 doorgaans het laagste punt. Voor nu bevindt het niveau van de aanvoer zich onder die van de twee voorgaande jaren.

Ondertussen zijn melkveehouder en verwerker het in Frankrijk verre van met elkaar eens. Bijvoorbeeld Lactalis wordt er van beschuldigd te veel te investeren in de onderdelen buiten Frankrijk. Het is tekenend voor het sentiment in de nummer twee zuivelproducent van Europa. 

2,3

procent

minder melk ten opzichte van 2015

De ruimte die geschapen wordt door de productie van minder melk weten verwerkers goed te benutten. Zo pakt de kaasprijs gestaag door naar boven. Op de Duitse beurs noteert die alweer 2,45 tot 2,65 euro per kg, waar in de dagmarkt met 2,80 euro per kg alweer meer verdiend kan worden. Wat rest is de vraag wanneer de kaasprijs door de 3 euro heen kan breken.   

Er is minder kaas gemaakt en dit betekent ook minder wei. Zowel prijzen voor feed als food stijgen. In feed stijgt de prijs in Duitsland naar 660 euro per ton, waar food 750 euro per ton opbrengt. Nederland volgt de Duitse prijsstelling.  

Volle melkpoeder lift mee met deze ontwikkelingen. In Nederland komt de prijs uit op 210 euro per 100 kg, in Duitsland 2.300 tot 2.450 euro per ton. De handel wordt als rustige bestempeld.    

Ondertussen wordt ook geprobeerd de prijs van magere melkpoeder te verhogen. In Nederland pakt de prijs door naar 177 euro per 100 kg, in Duitsland 1.750 tot 1.850 euro per ton. Wat tegen deze achtergrond opvalt is het volume aan melkpoeder wat nog steeds in interventie verdwijnt. Met 6.250 ton is dit nog steeds relatief groot. 

Zo pakken prijzen verder door naar boven. Het voorkomt een zomerdip en levert een rustige, maar boeiende markt op. Ondertussen is er toch wat zorg over de voederwinning in Zuid-Nederland, België en Noord-Frankrijk. In Nederland wordt ook nog eens een begin gemaakt met de voorbereidingen voor fosfaatrechten. Daarmee stevent dit gebied op het eerste gezicht af op minder melk. 

1 pond = 1,1913 euro 

Meer prijzen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden