Inside: Melk & Voer

Hoe Europa lucht geeft aan melkverwerking

9 Augustus 2016 - Herma van den Pol

Vier van de zes grootste zuivelproducenten binnen de Europese Unie schrijven over juni rode cijfers in de melkaanvoer. Precies wat de markt nu nodig heeft en wat een beetje lucht kan geven. Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten (VS) laten het echter afweten. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal produceerden de 6 landen die 69 procent van de Europese melkplas vertegenwoordigen 1,75 procent minder melk of 0,16 miljoen ton. Daarmee ziet het er naar uit dat de prognose van min 1 procent heel goed haalbaar is. Ondertussen beginnen ook de plussen in de melkaanvoer in Ierland te dalen. 

Juni leverde in Nieuw-Zeeland wel een stabiele melkaanvoer op. Dit is tevens de maand met de laagste melkproductie. Over heel seizoen 2015/16 collecteerden de kiwi's 1,6 procent minder melk. Waarmee de daling in vergelijking met eerdere prognoses meeviel. Het nieuwe seizoen wordt begonnen met hoge slachtcijfers, maar wel redelijk groeizaam weer. Fonterra houdt rekening met 3 procent minder melk.

Opvallend hoog blijft de melkaanvoer in de Verenigde Staten (VS), maar daar profiteren melkveehouders dan ook van een melkprijs hoger dan die in Europa en Nieuw-Zeeland. Tot nog schrijft 2016 1,6 procent extra melk op. Tel daar de plus van 3,5 procent in de EU bij op en het is duidelijk dat er wereldwijd nog genoeg extra melk is. Wel daalt het overschot van mei op juni. Een verdere daling in de EU of de VS is de snelste manier om de balans op de wereldmarkt weer te herstellen.  

Meer melkaanvoer

  

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden