Inside: Melk & Voer

Goedkoop gras vervangt snijmaïs

9 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Er is gras op stam te koop voor 100-150 euro per hectare. En het is een trend om maïs te vervangen door gras, vanwege de derogatie. Dus kopen veehouders die met wateroverlast te maken kregen, geen snijmaïs voor 60 euro per ton.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in snijmaïs is nog steeds rustig, ook al wordt steeds duidelijker dat de opbrengst in Zuid-Oost Nederland, een belangrijk teeltgebied, veel lager zal zijn dan gemiddeld.

1,40

euro

per procent droge stof voor perspulp op 

Perspulp is een alternatief. Maar scherp geprijsde perspulp van 1,40 euro per procent drogestof is niet meer beschikbaar. De levering is stop gezet, vanwege tegenvallende oogstramingen. Mocht de levering deze maand weer worden hervat, dan is de prijs ongetwijfeld gestegen.  

Als er toch aangekocht moet worden vanwege mislukte maïsteelt, zijn zetmeelrijke bijproducten die rustig verteren geschikt als vervanger van snijmaïs.  Erwtenvezel bijvoorbeeld. Dit product is zowel zetmeel-als eiwitrijk en verteert rustig maar ook pittig geprijsd. Aardappelstoomschillen kosten minder (gecorrigeerd voor voederwaarde). De prijs van aardappelstoomschillen steeg deze week licht. Niet omdat er tekort wordt verwacht vanwege tegenvallende aardappeloogst maar door haperingen in de industriële logistiek.

Graszaadhooi blijft onveranderd goedkoop. De opbrengst en kwaliteit in Denemarken is uitstekend. In dit land moet de graanoogst grotendeels nog beginnen. Als de voortekenen niet bedriegen komt er dit jaar uit Denemarken ook veel stro van goede kwaliteit op de markt. Vooralsnog laat de prijs van stro in Nederland een stijgende tendens zien door het wisselvallige (oogst) weer in de Benelux en Noord-Frankrijk.

De ruwvoerprijzen staan over de hele linie aanhoudend onder druk, vanwege de lage melkprijs.  Vooral in het zuiden van Nederland, waar de nood het hoogst is op intensieve bedrijven die ook nog eens met wateroverlast te maken kregen, worden koeien vervroegd naar de slachterij gestuurd. De ruime jongveebezetting die is opgebouwd om meer te kunnen melken, wordt nu gebruikt om de veestapel te verjongen. 

Meer voerprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden