Veestapel krimpt

Poolse melkprijs over juni naar dieptepunt

11 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Over juni zakte de melkprijs in Polen naar een dieptepunt. De daling komt met name hard aan doordat de melkprijs door de magische grens van 1 zloty per kilogram melk zakte. Ondertussen neemt de omvang van de veestapel gestaag af. 

0,99

zloty

per kilogram melk

Het Duitse Top Agrar meldt dat over juni de melkprijs in Polen weer een stap teruggedaan heeft. Hierdoor bereikte de telefoon zelfs een langjarig dieptepunt. Uit de berichten van het nationale bureau voor de statistiek blijkt dat de melkprijs over juni nog maar 0,99 zloty per kilogram melk bedroeg. Omgerekend naar euro's levert het een melkprijs op rond de 23 cent per kilogram. 

De huidige melkprijs schetst nog een kleine daling in vergelijking met de maand ervoor. Nog belangrijker is dat de melkprijs door een soort psychologische grens heen gezakt is. Namelijk die van 1 zloty per kilogram. De laatste keer dat dit gebeurde was in crisisjaar 2009. 

De crisis in de melkmarkt heeft zijn weerslag op de structuur van de sector. Zo maakt het ministerie in Warschau bekend dat in de tweede helft van 2015 de omvang van de veestapel verder terugging. Eind december bleek dat er een krimp van 6,4 procent had plaatsgevonden. Daarmee is Polen het land wat de grootste daling van de veestapel opschrijft binnen de Europese Unie. 

Toh heeft de krimp in de veestapel geen effect op de productie van melk. Zo steeg over 2015 de melkproductie nog met 0,8 procent naar 12,7 miljard liter. Dit resultaat is met name te danken aan de hogere productie per koe. 

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Polencrisis
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden