Glanbia en Lakeland

Ieren schrijven over juli alweer hogere melkprijs

12 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na een lange periode van dalende melkprijzen schrijven de eerste Ierse zuivelaars over juli alweer voorzichtig hogere prijzen op. Lakeland nam het voortouw en Glanbia volgde. Goed nieuws voor de melkveehouders die alweer even onder de kostprijs werken. 

24

cent

per liter bij 3,3 procent eiwit en 3,6 procent vet

Met een plus van 1 cent per liter gloort er weer hoop voor de Ierse melkveehouders. Lakeland was de eerste die over juli bekend maakte de melkprijs te verhogen. Door deze plus neemt de prijs toe tot 24 cent per liter. Dit is wel bij 3,3 procent eiwit en 3,6 procent vet, inclusief VAT. Exclusief ligt de prijs op 22,8 cent.

In Nederland worden melkprijzen berekend bij 4,4 procent vet en 3,47 procent eiwit. Worden de Ierse gehaltes toegepast dan komen de Nederlandse prijzen uit tussen de 17,77 en 24,07 euro per 100 kg melk. Wat inhoudt dat de Ierse prijzen min of meer in lijn bewegen met de Nederlandse prijzen. 

De verhoging van Lakeland vond navolging door Glanbia. Ook die verhoogde de melkprijs voor juli met 1 cent naar 21 cent per liter, inclusief VAT. Exclusief schrijft Glanbia een prijs op van 19,90 cent. Voor de leden van de coöperatie Glanbia komt hier nog eens 2 cent bij. 

Een hogere melkprijs wordt mogelijk door het voorzichtige herstel van de prijs op de wereldmarkt. Aan de andere kant willen de verwerkers er ook alles aan doen om melkveehouders te helpen. 'We zijn ons bewust van de uitdaging van onze melkproducenten', aldus Glanbia. 

Een lichtpuntje voor de melkveehouders die ondanks een kostprijs onder die van Nederland ook niet van de huidige melkprijs kunnen rondkomen. Ook het vertrouwen in de zuivelmarkt heeft een flinke tik gekregen en moet weer hersteld worden.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden