Inside: Melk & Voer

Zinderende sfeer rondom Global Dairy Trade

16 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Juist de laatste veiling van de Global Dairy Trade (GDT) over augustus brengt de tongen in beweging. Sterk oplopende prijzen op de Nieuw-Zeelandse NZX-beurs zijn daar de oorzaak van. Gemiddelde slaagde de veiling er in om een plus van ... neer te zetten. Meer in een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruimte voor die hogere prijzen is er wel degelijk, nu Europa toewerkt naar het laagste punt in de melkproductie. Ook de Verenigde Staten (VS) sluiten zich hierbij aan. Tegelijk kende vorig jaar prijzen rond deze tijd eveneens een opleving die duurde tot oktober. Hetzelfde gebeurde in 2010 en 2012, maar nog het meest opvallende is het pijlsnelle herstel van 2009. 

Juist dit laatste wapenfeit maakt de veiling van eind augustus zo spannend. Hoewel de markt er toch een beetje anders bijligt dan destijds. Toen was de wereld nog aan het herstellen was van een economische crisis. Ook was China aan de markt en kende de VS een dalende trend in de productie.    

En toch worden de verwachtingen ook nu weer waargemaakt. De plussen komen uit in de dubbele cijfers. Zo nam de prijs van volle melkpoeder 18,9 procent in prijs toe, waar boter een plus noteerde van 14,1 procent. Gemiddeld pakt de prijs van volle melkpoeder door tot 2.695 dollar, 2.388 euro, per ton. Waarbij levering oktober met 19,6 procent de grootste stijging noteert. Precies in de piek van de Nieuw-Zeelandse melkproductie. Hiermee wordt de suggestie gewekt dat de hogere prijzen ingegeven worden door minder melk in Nieuw-Zeeland. 

3

procent

stijgt prijs magere melkpoeder

Volle melkpoeder pakt het goud op de veiling, maar zoals gezegd doet ook boter het zeer goed. Daarvan stijgt de gemiddelde prijs naar 3.274 dollar, 2.901 euro, per ton. Boter schrijft juist in piekmaand november met een plus van 16,7 procent de grootste stijging op. De boterprijs in Nieuw-Zeeland blijft wel onder die van Europa en de VS. 

Ook de overige fabricaten doen het goed. Karnemelkpoeder (plus 18,1 procent op 1.983 dollar), cheddar (plus 8,9 procent tot 3.157 dollar), AMF (plus 8,4 procent tot 4.148 dollar), lactose (plus 3,5 procent op 763 dollar) en Rennet Caseïne (plus 2,5 procent tot 6.326 dollar). Voor Europa is vooral magere melkpoeder van belang en die doet het net even iets minder dan volle melkpoeder. Een plus van 3 procent laat de gemiddelde prijs uitkomen op  2.028 dollar of 1.797 euro per ton. Hier noteert juist februari met een plus van 5,5 procent de grootste stijging.

Het verkochte volume steeg in vergelijking met de vorige veiling met 8 procent naar 37.766 ton. Hiermee keert de veiling terug naar het niveau van oktober 2015. Het ziet er naar uit dat de verwachting dat de Europese Unie in 2017 minder melk gaat produceren helpt, maar ook de prognose van minder melk in Nieuw-Zeeland. De snelle stijging van de prijs is misschien eveneens een signaal dat er meer vraag komt. Juist dit laatste is wat de markt hard nodig heeft.

1 dollar = 0,886 euro             

Meer GDT

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden