Inside: Melk & Voer

Einde zomervakantie brengt weer verrassing in melk

17 Augustus 2016 - Herma van den Pol

Langzaam keert de zuivelhandel weer terug van vakantie. In zijn algemeenheid is het echter nog steeds rustig. Opnieuw brengt het einde van de zomervakantie een verrassing met zich mee. Van de traditioneel rustige zomer is de laatste jaren dan ook weinig over, zo blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor degene die met vakantie zijn houdt het in dat ze terugkomen in een veel positievere zuivelmarkt. Melkpoeder was nog het probleemkindje en daar zit nu ook beweging in. Ook de kaas heeft zich goed kunnen herpakken. Zo verhoogde de Duitse beurs de kaasprijs alweer naar 2,55 tot 2,75 euro per kg. Dit bij een krap aanbod. Op de veiling van de Dairy Auctions Online werd kaas voor september verkocht tegen 3,06 euro per kg.

De zuivelnoteringen van deze week zijn gemaakt op basis van handel een week eerder. Het houdt in dat de GDT hier nog niet in meegenomen is. Los daarvan is het ook nu nog rustig op de markt als gevolg van de zomervakantie. Wel gaat het wegleggen van product in de interventie nog steeds door, maar oplopende prijzen kunnen die stroom waarschijnlijk op korte termijn gaan indammen. Nu al nemen de volumes wekelijks af. 

In Nederland stijgt magere melkpoeder met 3 euro naar 180 euro per 100 kg. In Duitsland doet de prijs 1.780 tot 1.880 euro per ton. In Duitsland ligt de prijs iets boven die van Nederland. Volle melkpoeder noteert daar 2.330 tot 2.450 euro per ton. In Nederland plust de prijs met 2 euro naar 212 euro per 100 kg.

De prijzen voor eiwit geven een illustratie van de melkaanvoer. In Nederland beweegt die min of meer zijwaarts, waar deze in Duitsland 3,3 procent onder de lijn van een seizoen eerder duikt. Frankrijk zoekt ondertussen naar het laagste punt in de melkaanvoer.

Prijzen illustratie melkprijs

Minder vet op de markt en een krappe kaasmarkt hebben hun weerslag op roomprijzen en daarmee ook op de prijs van verse boter. Het gat tussen oud en nieuw product wordt dan ook steeds groter. Zo plust de prijs van verse boter met 6 euro tot 336 euro per 100 kg in Nederland. In Duitsland pakt de prijs door naar 3,52 tot 3,60 euro per kg. Dit bij een opverende vraag, wat gesteund wordt door het naderende einde van de zomervakantie.  

Het ziet er naar uit dat de situatie in de melkveehouderij op het punt staat te verbeteren. Tot nog toe werd dit niet vertaald in een hogere melkprijs, maar steeds meer signalen wijzen op minder melk in het vierde kwartaal. Zo is er de 150 miljoen euro vanuit Brussel voor minder melk, melden steeds meer lidstaten van de Europese Unie hogere slachtcijfers en zijn er de betere resultaten op de GDT. Ook komt er een voorschot op de nabetaling van FrieslandCampina aan. 

Zuur is het dat Nederlandse melkveehouders begin 2017 te maken krijgen met fosfaatrechten, wat kan inhouden dat er minder melk komt. Een ander effect kan zijn dat er jongvee weg gaat en er minder vee voor vervanging klaar komt te staan. Wat niet direct doorwerkt in de melkaanvoer. In de loop van 2017 wordt de korting bekend. Dit kan een klap uitdelen aan de melkaanvoer.        

Meer zuivelprijzen

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden