Doorvoer uit EU

Russen boos op zuivelsector Wit-Rusland

19 Augustus 2016 - 1 reactie

De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor heeft zijn ogen gericht op Wit-Rusland. De zuivelsector daar wordt er van verdacht producten doorgevoerd te hebben uit de Europese Unie (EU). Daarvoor geldt een handelsboycot. 

45

procent

meer room en rauwe melk op export

Een aantal grote Wit-Russische exporteurs van zuivel hebben een verbod gekregen op de export van zuivel naar Rusland. Ze worden er van verdacht producten uit de Europese Unie doorgevoerd te hebben. Voor die producten is Rusland sinds zomer 2014 verboden terrein. 

Tegelijkertijd slaagde de EU er in om over de eerste helft van 2016 45 procent meer melk en room te exporteren. Opvallend genoeg wordt er een exponentiële stijging opgeschreven richting Wit-Rusland. Die export nam namelijk in vergelijking met een jaar eerder met 664 procent toe tot 58.552 ton. Alleen China importeerde met 229.141 ton meer over de eerste helft van 2016. Ter vergelijking: Wit-Rusland importeerde in 2014 nog maar 303 ton room en melk.  

Het ziet er naar uit dat de cijfers in ieder gevallen ondersteunen dat bedrijven hun producten exporteren naar Rusland en Europees product ter vervanging importeren. Of die producten dan ook weer doorgevoerd zijn is aan de Rosselkhoznadzor om te bewijzen. 

Over de eerste helft van 2016 groeide alleen de export van caseïnaten door de Europese Unie harder dan de export van melk en room. Die nam met 114,2 procent toe tot 44.163 ton. De waarde van het totale geëxporteerde volume aan zuivel daalde met een min van 2,8 procent wel iets ten opzichte van 2015. Die komt uit op 6.864 miljoen euro.  

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
geert 21 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871210/Russen-boos-op-zuivelsector-Wit-Rusland---]Russen boos op zuivelsector Wit-Rusland[/url]
Dan moeten de Russen zelf maar meer zuivel produceren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Nieuws Vlees

Hoge inflatie noopt Rusland tot import vlees uit Brazilië

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

Inside Kunstmest

Russische exportban zet kunstmestmarkt op scherp

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Nieuws Import

EU nu topimporteur agriproducten uit Rusland

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief