Eerlijke prijs afdwingen

Franse melkveehouders halen verhaal bij Lactalis

23 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

De moeizame relatie tussen Frankrijks grootste zuivelverwerker Lactalis en haar melkveehouders brokkelt steeds verder af. De onvrede onder de boeren in het westen van het land neemt met de dag toe. Zij zijn vastbesloten een eerlijke prijs voor hun product te krijgen en blokkeren daarom diverse zuivelfabrieken van de verwerker.

Al weken is het onrustig onder Franse melkveehouders. Hoewel de sector in heel Europa te lijden heeft onder de dalende melkprijzen, moet met name Lactalis het ontgelden. Volgens de boerenorganisaties is de verwerker de slechtst betalende onderneming en helpt het daarmee de al noodlijdende sector verder omlaag.

25,60

euro

per 100 liter melk

Lactalis betaalt 25,60 euro per 100 liter melk uit, volgens de de grootste Franse boerengorganisatie FNSEA, een van de initiatiefnemers van de acties, is zeker 30 euro nodig voor boeren om het hoofd boven water te houden. Volgens de boerenorganisatie is het normale aantal stoppende melkveehouders van twee tot drie procent per jaar nu al opgelopen naar 15 procent.

Ondanks pogingen van de regering om beide partijen aan tafel te krijgen, sloeg maandagavond  de vlam in de pan en blokkeerden zo'n 400 boeren onder leiding van de FNSEA en de vereniging van jonge boeren een fabriek van Lactalis in Laval. Ook dinsdag gaat de actie verder en breidt zich uit naar andere vestigingen van de melkverwerker. De demonstranten zijn voornemens deze acties minstens een week vol te houden.

Lactalis wijt de crisis aan de overproductie door de melkveehouders. Volgens het bedrijf kan het de prijs niet verder opschroeven als in omringende concurrerende landen de prijs zakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Zuivelreus Lactalis ziet omzet en winst groeien

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden