Gesprekken Lactalis mislukt

Melkproducenten wijzen bod van 280 euro af

26 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

De gesprekken tussen melkveehouders en Lactalis hebben donderdag niets opgeleverd. Ruim 11 uur duurden de onderhandelingen donderdag tussen de melkveehouders en de zuivelverwerker, toch zijn de partijen er niet uitgekomen.

Onder leiding van mediator Francis Amand gingen beide partijen donderdagmiddag in Parijs in geprek. Doel van de onderhandelingen: overeenstemming bereiken over de melkprijs en daarmee de protestacties door de boeren bij de fabrieken van Lactalis beïndigen.

Laatste bod van 280 euro per 1.000 liter geweigerd door producenten.

Voorafaand aan de gesprekken gaf een van de initiatiefnemers van de acties, de boerenorganisatie FNSEA, al aan de rug recht te houden en niet akkoord te gaan met ieder voorstel. Dat bleek te zijn volgehouden. Het laatste voorstel van de mediator, een melkprijs van 280 euro per 1.000 liter voor de laatste vijf maanden van 2016 werd door Lactalis goedgekeurd, maar door de producenten afgewezen. De huidige melkprijs van Lactalis bedraagt 256 euro per 1.000 liter.

Met deze afwijzing beëindigde Armand 's nachts de onderhandelingen. De mediator benadrukt dat de onderhandelingen weer terug bij af zijn en is teleurgesteld over het verloop van de gesprekken. Hij ziet voorlopig geen mogelijkheid tot verdere onderhandelingen.

Lactalis heeft aangegeven de rol van de vakbond te hekelen, zij gaan vrijdag intern in beraad over de situatie. De vice-president van de melkveehoudersorganisatie in La Manche schat in dat er nog steeds ruimte is voor discussie.

Intussen laat de FNSEA weten dat de blokkade van de Lactalis fabrieken onverminderd door zal gaan. 'We vragen ons af of Lactalis de situatie met zo'n bod wel echt wil oplossen. We zullen niet rusten voordat we een overwinning behaald hebben.'

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Boerenprotest

Frans boerenprotest lokt debat uit over prijzen

Nieuws melk

Franse 'camembert-oorlog' duurt voort

Nieuws Melk

Melkveehouders en Lactalis twisten over melkprijs

Nieuws Melk

Italiaanse boeren klagen praktijken Lactalis aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden