Schatting Kopenhagen

Over 30 jaar nog duizend melkers in Denemarken?

31 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zetten de trends van de laatste jaren door dan bestaat er een grote kans dat Denemarken over 30 jaar nog maar pakweg 1.000 melkveebedrijven telt. Zo becijferde de Universiteit van Kopenhagen. Het betekent niet automatisch minder melk uit deze hoek. 

Tweederde minder bedrijven over 30 jaar 

Denemarken wordt doorgaans met argusogen door Nederlandse melkveehouders in de gaten gehouden. Niet alleen zitten er veel Nederlanders ook ziet het er naar uit dat trends die zich later voordoen in Nederland zich eerst in Denemarken aandienen. Een ontwikkeling die nu steeds meer zichtbaar wordt is schaalvergroting ten koste van kleine bedrijven. 

Door die schaalvergroting houdt de Universiteit van Kopenhagen er rekening mee dat de komende 30 jaar het aantal melkveebedrijven met tweederde gaat afnemen. Over het afgelopen jaar telde het nationaal bureau voor de statistiek nog 3.215 bedrijven. Wat inhoudt dat er in 2045 nog maar pakweg 1.000 bedrijven over zijn. 

Een ontwikkeling die nog eens versterkt wordt door het einde van het melkquotum. Die maakte dat kleine of en verouderde bedrijven er eerder de brui aan gegeven hebben. Iets wat mede ingegeven wordt door de toegenomen bewegingen in prijzen, volatiliteit. Grote bedrijven profiteren echter van schaalvoordelen en zijn beter opgewassen tegen de prijsuitslagen. Een grens aan de groei wordt, volgens de Universiteit, bepaald door de persoonlijke mening van de manager. 'Zo vindt de één 80 voldoende, waar een ander zijn hand niet omdraait voor een bedrijf met 1.000 dieren.' 

Minder bedrijven betekent echter niet automatisch minder melk. Zo schat degene die het onderzoek uitvoerde in dat de grote bedrijven het gat gaan invullen wat kleinere bedrijven achterlaten. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Nieuws Melk

Franse melkaanvoer daalt minder hard

Nieuws Melk

Schrikkelmelk stuwt Amerikaanse aanvoer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden