Inside: Melk & Voer

35 euro in zicht op markt voor rauwe melk

1 September 2016 - Herma van den Pol

Over de hele linie schrijft de zuivelmarkt opnieuw hogere prijzen op. Het laagste punt in de melkaanvoer nadert en dit is precies wat de markt kan gebruiken. Boerenbusiness Melk kijkt naar de ontwikkelingen in melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in Frankrijk zakt de aanvoer nog iets verder weg om in week 33 1,5 procent onder de lijn van een jaar eerder uit te komen. Vooral Frankrijk helpt de handel in rauwe melk. Zo blijkt het land ook weer melk van andere origine aan te willen kopen. Net onder de 40 euro ligt de prijs hier het hoogst. 

Ook in Nederland stijgt de prijs voor rauwe melk verder door naar boven. Die komt in week 35 uit op 34 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent melk geleverd. Een plus van 2 euro per 100 kg melk. Ook in Duitsland trekt de prijs verder aan. In het zuiden van Duitsland komt de geleverde prijs uit op 34 euro, dit bij 3,7 procent vet geleverd. In het noorden van Duitsland komt de prijs uit op 33 euro per 100 kg melk.   

Een echte klapper maakt de roomprijs. Die pakt door naar 4,95 tot 5 euro per kg af werk. Het blijft een beetje lastig om te achterhalen waar de vraag vandaan komt, want technisch gezien is de prijs te hoog om met winst boter te maken. Hoewel ook deze prijzen aantrokken. In Nederland tot 377 euro per 100 kg, in Duitsland tot 3,90 tot 4 euro. Het houdt ook in dat er op boter uit de private opslagen flink winst gemaakt kan worden.  

5

euro

bovenkant van room

Ook magere melkconcentraat neemt opnieuw in waarde toe. Daarvan stijgt de prijs van 1.780 naar 1.850 euro per ton droge stof. Een plus van 80 euro in vergelijking met een week eerder. Op de vrije markt klinkt voor magere melkpoeder eveneens weer een hogere prijs en wordt een bedrag van 1.950 euro per ton genoemd. In de notering deed deze 189 euro per 100 kg in Nederland, tegen 1.850 tot 1.960 euro per ton in Duitsland.    

Hekkensluiter is de kaas. Daarvan stijgt de prijs op de Duitse beurs naar 2,70 tot 2,90 euro per kg. Zowel in Duitsland als in Nederland worden amper voorraden gemeld. Tel daar de melkproductie bij op die zijn weg zoekt naar het laagste punt en er ligt een goed fundament voor verdere prijsverhogingen. Op de vrije markt wordt voor zover er nog kaas beschikbaar is voor september een prijs genoemd van 3,30 euro per kg. 

September wordt goed begonnen. Toch beginnen de eerste spelers op de markt zich af te vragen hoeveel ruimte er nog is voor verdere prijsverhogingen. Vorig seizoen duurde de opleving tot november en met de extra vraag door feestdagen in zicht oogt dit wat te negatief, maar alles valt en staat met de melkproductie.  

Meer prijzen 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden