Noord-Brabant opent 925 ha

Pachtgrond vraagt meer dan hoogste bod

5 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 4 reacties

Groen Ontwikkelfonds Noord-Brabant heeft maandag 5 september de openbare inschrijving voor verpachting van in totaal 925 hectare landbouwgrond geopend. Tot en met 2 oktober hebben geïnteresseerden de tijd online hun bod uit te brengen. De hoogste prijs garandeert niét de gunning.

Het systeem van kavels verpachten via een opbodsysteem kent verschillende kritische noten. Het prijsopdrijvend effect wordt genoemd, wat de kwaliteit van de grond vaak niet ten goede komt. Het Groen Ontwikkelfonds Brabant hoopt dit met nieuwe criteria te ondervangen.

Goed bodembeheer is belangrijker dan de hoogste prijs

Er wordt niet uitsluitend beoordeeld op de geboden prijs, maar ook op de inspanningen die agrarische ondernemers leveren om de gronden goed te verzorgen. Kan een pachter aantonen dat hij goed omgaat met waterbeheer, de bodemvruchtbaarheid verbetert en de biodiversiteit versterkt, dan weegt dit zwaarder voor de gunning dan louter een dikke envelop op tafel leggen. Om dit concreet te maken moet de bieder eerder ontvangen certificaten kunnen overleggen. Daarmee hoopt de provincie te stimuleren dat zuiniger met liberale pachtgronden wordt omgegaan.

Geïnteresseerden kunnen via website Pachtbank.nl een bod uitbrengen. De kavels worden in clusters aangeboden, die in totaal 925 hectare omvatten. Op 15 november wordt bekend gemaakt wie gunning krijgt. De pachtovereenkomst geldt voor één kalender. Van 1 januari tot en met 31 december 2017.

Het GOB wil het Bodempaspoort van ZLTO gebruiken als handvat om zicht te krijgen op de bodemkwaliteit. In de voorwaarden staat vermeld wat van de pachter wordt verwacht. De exacte details worden na gunning pas bekend gemaakt aan de pachters.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
schoenmakers1 5 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10871389/Zorg-voor-pachtgrond-belangrijker-dan-hoogste-bod]Zorg voor pachtgrond belangrijker dan hoogste bod[/url]
we komen weer verder van het echte leven af te staan
kluit 5 September 2016
Komen ze rijkelijk laat achter
jan 6 September 2016
de prijs voor onze producten is ook niet belangrijk dus zo hoort het
Wim Claessens 7 Oktober 2016
Wie gaat er investeren in grond als hij niet weet of hij deze het volgend jaar weer heeft. Het was slimmer om pacht voor 54 jaar uit te geven dan zou grondverbetering ook rendabel zijn. Eventueel bij verwaarlozing pacht opzeggen.
Wim Claessens 7 Oktober 2016
Moet 5 jaar zijn in plaats van 54 jaar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Grond

Nieuwe Vlaamse pachtwet steunt jonge boer

Achtergrond Grond

Staatsbosbeheer zet in op natuurinclusieve pachters

Podcast Grondcast

'Voorstel pachtwet komt er aan, dit zijn de kenmerken'

Grondcast Eelco Terpstra

'RVB wil grondportefeuille flexibel inzetten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden