Countus Melkvee Index

Opwindende wending in Melkvee Index

8 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Zo negatief als het sentiment voor de zomer was, zo positief is de stemming eind augustus. Voor spelers in de handel van zuivelgrondstoffen komt het explosieve herstel al als een donderslag bij heldere hemel laat staan dat melkveehouders dit hadden kunnen voorzien. Wat er speelt schetst een toelichting op de Countus Melkvee Index, samengesteld in samenwerking met DCA. 

107,50

punten

in week 35

Het goede nieuws is echter dat de kaders voor het rendement op het bedrijf weer zichtbaar beter worden, zo blijkt uit ontwikkeling van de Index. In week 35 komt de Index alweer uit op 107,50 punten. Een stevige plus. Want in week 31 stond de index nog op 92,90 punten. 

Een directe vertaalslag van de aantrekkende prijzen voor boter en magere mekpoeder. Ook de prijs van kaas timmert weer hard aan de werk. Het geeft zicht op hogere melkprijzen die bijvoorbeeld door FrieslandCampina en DOC/DMK al toegezegd zijn. Het neemt niet weg dat er een vertragend effect zit in het vertalen van hogere melkprijzen richting de melkprijs, dit doordat verwerkers al een deel van de melkplas op voorhand middels contracten wegzetten. De andere kant van de medaille is dat wanneer prijzen dalen dit in de melkprijs minder snel terug te zien is.    

Wat ook een positieve bijdrage levert zijn oplopende prijzen voor kalveren en koeien. Tevens helpt de fiks lagere prijs voor snijmaïs mee. Niet alleen vindt er maar weinig handel plaats ook drukt de matige kwaliteit van de partijen maïs de prijzen omlaag. Veel melkveehouders grijpen daarbij naar goedkopere alternatieven. Aan de andere kant worden degene die mest moeten afvoeren nog steeds geplaagd door prijzen die aan de maat blijven.

Uiteindelijk gaat het hier om een gemiddelde Index wat inhoudt dat er bedrijven zijn die de markt weten te verslaan, maar waarschijnlijk zijn er nog meer die het gemiddelde niet halen. Wat ook terug te zien is in de handel in voer. Partijen die normaal al vroeg op pad gaan om producten veilig te stellen laten het nu afweten. 

De komende weken is er ruimte voor een verdere verbetering van het rendement. Die krijgt zelfs de ruimte om door te pakken tot een 115 punten. Hierbij geldt 100 als 10 jarig gemiddelde. Er komt dan ook weer ruimte om de op adem te komen. Het illustreert ook dat het inschatten van de markt voor een natuurproduct zoals extreem lastig is. Want ondanks grote voorraden en nog steeds een ruime hoeveelheid extra melk, geeft de markt ruimte voor hogere prijzen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
poldes 8 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871423/Opwindende-wending-in-Melkvee-Index-]Opwindende wending in Melkvee Index[/url]
voor de gek gehouden.
10 jaar gemiddelde.
werknemers kun je niet krijgen voor een 10 jaar gemiddelde.
een ha landbouwgrond kom ik niet aan voor een 10 jaars gemiddelde.
vorig jaar werd de baby melkpoeder pakken in de supermarkt achter de kassa veilig bewaard tegen de handelaren (de prijzen waren geen 10 jaars gemiddelde)
De NZO smeult van 100 punten 10 jaars gemiddelde.
wij komen hier niet verder mee,
maar dit is waarschijnlijk ook de achterliggende gedachte om een 1100 punten 10 jaaars gemiddelde aaan melkveehouders bekent te maken.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden