Beter, maar nog niet veilig

Zelfbeheersing nodig nu zuivelmarkt weer lonkt

7 September 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het prijsherstel van de laatste weken maakt dat de zuivelmarkt een tweesplitsing begint te naderen. Kiezen melkveehouders weer voor meer melk produceren of blijft de rem er op? De markt lonkt en heeft tegelijkertijd iets weg van een venusvliegenvanger. Alles valt of staat met zelfbeheersing. 

35

procent

plust volle melkpoeder sinds 5 juli

De eerste veiling van de Global Dairy Trade (GDT) pakt opnieuw goed uit voor de zuivelnoteringen. Een plus van 3,7 procent in de laatste veiling en een stijging van in totaal 35 procent in de prijs van volle melkpoeder sinds 5 juli resulteren in een fikse verbetering van het sentiment. Met een prijs van 2.793 dollar per ton aast de prijs op het hoogste niveau in een jaar tijd. Nu nog met 2.824 dollar in handen van oktober 2015. 

Een zelfde trend tekent zich af in magere melkpoeder. Die komt door een plus van 10 procent uit op 2.224 dollar per ton. Eveneens een stijging van 34 procent in vergelijking met een het dieptepunt van eind mei. Opnieuw nog niet de hoogste prijs in een jaar tijd. 

Het heeft wel aan hoe ver de prijzen in de laatste maanden weggezakt zijn. Er is een lange weg te gaan voordat prijzen de kosten weer dekken. In Nieuw-Zeeland geldt hiervoor de magische grens van 3.000 dollar per ton voor volle melkpoeder. Het neemt niet weg dat er nog voldoende tijd is voor een verder prijsherstel. 

Zo werkt de Europese Unie toe naar het laagste punt in de melkaanvoer. Daarbij profiteren de kiwi's van een vrijhandelsmogelijkheid met China tot en met november. De keerzijde is dat rond dat punt een jaar eerder de prijsrally tot staan kwam. Tegen die achtergrond is het niet vreemd dat na de eerste jubelstemming nu toch de eerste voorzichtig kritische noten hoorbaar worden. 

Waarom? Het gaat hier om een spel van vraag en aanbod, wat nog steeds gedomineerd wordt door aanbod. Het klopt dat er even wat meer vraag is uit de Chinese hoek, maar vergeet tegelijkertijd niet de nog altijd relatief lage olieprijs. De prijs is iets gestegen, maar nog altijd hebben olielanden, waaronder ook Rusland minder te besteden. 

Grijpen ze de kans om meer liters tegen een hogere prijs af te rekenen

Wat met name helpt zijn de teruglopende plussen in de Europese melkproductie. Hierin gaat het Verenigd Koninkrijk (VK) voorop. Maar vergeet niet dat in de Verenigde Staten de plussen nog niet verdwenen zijn. Dan blijft Oceanië over. Australië geeft geen reden tot discussie, maar Nieuw-Zeeland wel. Zo leverde Fonterra over juni een mooie poets door minder melk naar buiten te communiceren en later te rectificeren. In juli collecteerde de reus wel degelijk 1,4 procent minder melk, maar in heel Nieuw-Zeeland lag de aanvoer gelijk aan een jaar eerder. Conclusie Fonterra heeft wat marktaandeel verloren.

Alles bij elkaar worden er wereldwijd in vergelijking met 2014 nog steeds veel extra liters geproduceerd, waar de vraag maar mondjesmaat toenam. Het zet de stijgingen van de laatste weken in een ander licht.

Een stukje sentiment, iets meer vraag uit China en iets minder melk in de EU zijn waarschijnlijk de gangmakers. Een uitgelezen kans om prijzen terug te brengen naar een gezond niveau. Maar absoluut geen teken dat de markt snakt naar meer melk en dit is het spanningsveld van nu. Hoe gaan melkveehouders reageren? Ze hebben te maken met een kastekort en dit proberen af te dekken met meer melk. Maar juist minder melk helpt de markt omhoog. Grijpen ze de kans om meer liters melk af te rekenen tegen hogere prijzen of maakt zelfbeheersing dat de melkproductie nog verder gaat dalen? Waarmee de markt veel weg heeft van de vliegen lokkende plant Venus Flytrap. Hij klapt langzaam dicht, maar als hij gaat is dit misschien het zetje wat de kwetsbare bedrijven echte niet meer kunnen gebruiken.   

   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Voor niks melker 8 September 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melk-voer/artikel/10871429/Zelfbeheersing-nodig-nu-zuivelmarkt-weer-lonkt-]Zelfbeheersing nodig nu zuivelmarkt weer lonkt[/url]
Melkpoeder 34% gestegen ,wij hebben precies 1 cent meer melkgeld gehad ,waar blijft ons geld zuivel bobo,s ?????????????
durk 10 September 2016
de melkveehouder, bestaat niet : het zijn allemaal individuen voor hun bestaan knokken, hoezo zelfbeheersing?
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Nieuws Zuivelbusiness

Kaasprijzen stevig onderuit op Global Dairy Trade

Analyse Zuivelbusiness

Zwakke Global Dairy Trade met laagste afzet in jaren

Nieuws Zuivelbusiness

Global Dairy Trade tapt uit ander vaatje

Nieuws Melk

Global Dairy Trade zet fors meer zuivel om

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden