Inside: Melk & Voer

Verlaat zomerweer zorgt voor knaller in melkhandel

8 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Pas in de laatste week van augustus diende het zomerweer zich aan en daar had vrijwel niemand meer op gerekend. Het heeft gevolgen voor de handel in vloeibare zuivelgrondstoffen. Hoe die zich verhoudt tot de prijzen van andere zuivelfabricaten, blijkt uit een analyse van Boerenbusiness Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 34 daalt in Duitsland de melkaanvoer met 1,4 procent, daarmee de achterstand op een jaar eerder vergrotend naar 2 procent. In Frankrijk komt de achterstand zelfs op 3,7 procent uit. In de weken daarop deelt het warmere weer verdere klappen uit aan de melkaanvoer. Actueel ligt die in Duitsland veel lager dan verwerkers voorzien hadden. 

37,50

euro

per 100 kg melk

In Nederland valt het zover kan worden nagegaan iets mee. Wel lage gehaltes, maar de daling is er kleiner en op plaatsen zelfs tot staan gekomen. Maar doordat verwerkers in Duitsland tekort komen en moeten bijkopen jaagt het ook de prijzen in Nederland omhoog. Zo komt de Nederlandse prijs voor rauwe melk alweer uit rond de 37,50 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. 

Nog hoger zijn prijzen voor rauwe melk in Duitsland. Zo noteert het zuiden een 40 euro, per 100 kg melk bij 3,7 procent vet geleverd, waar het noorden rond de 39 euro beweegt. Opletten want het betekent ook dat iemand in de keten verlies moet nemen. Het gat tussen de gemiddelde Duitse melkprijs rond de 23 euro en die op de spotmarkt is namelijk enorm groot geworden. 

Het betekent ook dat de versmarkt aan zet is. Want ondanks een kaasprijs van 3,30 euro per kg op de spotmarkt en een notering op de Duitse beurs van 2,70 tot 2,90 euro per kg ligt de waardering van melk dan alsnog maar rond de 34 euro. Ruim onder de prijzen die op de spotmarkt de ronden doen. 

Ook de boterprijs welke in Nederland met 12 euro steeg naar 389 euro per 100 kg en in Duitsland doorpakte naar 4,15 tot 4,30 euro per kg kan het tempo van de versmarkt niet bijhouden. Room breekt namelijk helemaal uit en schiet door naar een gemiddelde prijs van 5,35 euro per kg, af fabriek. Iets wat enkele weken echt niet werd voorzien. Hiermee breekt de roomprijs ook de lijn van 2013 heen. Helaas is het nog wel even wachten tot de retail weer moet onderhandelen over prijzen en dit doorgezet kan worden richting melkveehouders. 

Magere melkconcentraat kan niet achterblijven. De gemiddelde prijs stijgt naar 2.050 euro per ton droge stof. De bovenkant ligt daar alweer ruim boven en met nog enkele warme dagen in zicht zit er nog ruimte voor verdere verhogingen.    

De markt voor magere melkpoeder kent eveneens meer actie, maar in vergelijking met de ontwikkelingen in de andere grondstoffen voelen die toch vrij tam aan. Het vierde kwartaal is hier actueel, hoewel ook de eerste voorzetten voor het eerste kwartaal 2017 gedaan worden. Toch stelt die vraag toch iets teleur, de verwachtingen waren beter. In Nederland stijgt de prijs naar 1.930 euro per ton, tegen 1.900 tot 2.000 euro per ton in Duitsland. Voor veevoer ligt de Duitse prijs op 1.800 tot 1.850 euro per ton, waar Nederland 190 euro per 100 kg noteert. 

Ook bij volle melkpoeder gaan zaken weer wat beter. Een plus van 4 euro laat de Nederlandse prijs uitkomen op 248 euro per 100 kg. In Duitsland komt de prijs uit op 2.500 tot 2.610 euro per ton. Het is vooral de binnenlandse vraag die de markt ondersteunt. 

Het sentiment in de markt is goed en door de krimpende melkplas is er nog ruimte voor verdere prijsstijgingen de komende weken. Een goede uitgangspositie richting de feestdagen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden