Inside: Melk & Voer

Kop is er af in oogst van snijmaïs

13 September 2016 - Herma van den Pol

Langzaam komt de oogst van snijmaïs in het zuiden van Nederland op gang. Het gaat dan in hoofdzaak om percelen die eerder dit jaar te maken hadden met waterschade. Ondertussen heeft het zonnige weer ook zijn weerslag op de handel in stro en geeft het ruimte voor weer een snede gras. Dit en meer in een voerupdate.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De riante hoeveelheid gras heeft zijn weerslag op de handel in kuilgras. Die vindt nauwelijks plaats. Als er dan toch een indicatie voor een prijs gegeven moet worden ligt deze dichterbij de 20 euro per ton, dan bij de 40 euro per ton franco boerderij.

Waar vrijwel iedereen profiteert van een riante grasoogst geldt dit niet voor snijmaïs. In het noorden schetst Limagrain een overwegend goede stand van het gewas met een droge stofgehalte rond de 30 procent, waar in het zuiden het droge stofgehalte geraamd wordt rond de 35 procent droge stof. Door het zonnige weer neemt het droge stofgehalte rap toe. 

Een probleem wat zich wel aandient is maïs die verdroogt. Als gevolg van waterschade eerder dit seizoen kampt het zuiden met problemen. Op andere plaatsen veroorzaakt structuurschade in minder mate dezelfde problemen. Wanneer de plant eenmaal verdroogd is zit er niets anders op dan oogsten om te voorkomen dat de smakelijkheid er af gaat. 

Een prijszetting voor snijmaïs is in deze fase erg lastig. Op stam worden prijzen van 1.400 tot 2.600 euro genoemd. Om maar aan te geven dat de markt nog zoekende is. Ook franco boerderij is het lastig om een prijs te geven. Er gebeurt weinig, waarbij de 55 euro aan zet blijft. Over pakweg twee weken wordt een groot deel van de oogst verwacht, als het weer meewerkt.  

Bij stro worden voor nu eerst de partijen op het land verhandeld. Wie kan probeert zoveel mogelijk stro van het land te krijgen. Het houdt de prijzen stabiel. Voor tarwe op 105 tot 110 euro per ton. Voor gerst kan de premie nog steeds oplopen tot 10 euro. 

Hetzelfde verhaal speelt in hooi, welke overigens veelal zijn weg vindt naar paardenhouders. Weidehooi doet 140 tot 150 euro per ton, waar graszaadhooi rond de 125 euro per ton schommelt. 

Zolang de zonnige dagen aanhouden wordt er rekening gehouden met stabiele prijzen in een overwegend rustige markt.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden